UNA RANKIĆ I PORODICA RANKIĆ IZ DVOROVA: Una ponos i porodice i Dvorova :: Semberija INFO ::

 

UNA RANKIĆ I PORODICA RANKIĆ IZ DVOROVA: Una ponos i porodice i Dvorova


Na manifestacije „Dani fudbala FSRS“ u Banjaluci, fudbalska heroina Dvorova, Una Rankić, proglašena je za najbolju fudbalerku Republike Srpske za 2023. godinu.



Una je rodjena u Dvorovima u sportskoj porodici Rankića, a njen otac Vladimir bio je poznati fudbaler u regionu. Una je naslijedila talaneat od svog oca, a u njegovoj školi fudbala usavršila fudbalsku igru do tančina i danas, sa samo 15 godina, najbolja je fudbalerka RS. Una je poslije škole fudbala nastupala u ekipi FK ,,Radnik bumerang“ iz Bijeljine, gdje je ostvarila zapažene rezultate u omladinskoj i seniorskoj konkurenciji u Premijer ligi BiH, a onda prelazi u FK ,,Leotar“ iz Trebinja gdje i danas igra.



Nezamjenjiva je članica svih omladinskih reprezentacija BiH po uzrastima kroz koje prolazi i uvijek je kapiten ekipe, a danas se već nalazi na pripremama U-17 reprezentacije BiH u Zenici. Nastupila je i u seniorskoj reprezentaciji BiH.

Una Rankić je ponos Dvorova.
 
Zanimljivo je nešto reći i o njenoj porodici, koja je, možemo slobodno reći totalno podređena sportu. Naime, njen djed Bogdan Rankić bio je dugogodišnji vrsni fudbaler u FK ,,Proleter“ Dvorovi, a njegovim stopama su krenuli i sinovi Vladimir i Miodrag Mikica. Obojica su prošli školu fudbala u FK ,,Partizan“ iz Beograda, a onda je Vladimir igrao u Loznici, Mitrovici, Bijeljini,Ugljeviku, Dvorovima, Modriči i još nekim klubovima i svugdje postizao vrhunske rezultate. Danas se trudi da obučava mlade fudbalere u svojoj privatnoj školi fudbala.



Miodrag-Mikica je nakon što je napustio ,,Partizan’’, igrao u nekim beogradskim klubovima, Mitrovici, Brčkom, a najveći trag je ostavio u ,,Proleteru’’ iz Dvorova gdje je bio kapiten i gdje je završio fudbalsku karijeru igrača, a onda uspješno se prihvatio trenerskog posla u omladinskoj školi. Vodio je ekipu Dvorova u takmičenju Omladinske premijer lige BiH u nekoliko sezona i  proizveo nekoliko dobrih igrača od kojih su neki u inostranstvu, a neki i danas nastupaju u Dvorovima. Danas je  Mikica pečalbar u FK ,,Union“u Berlinu gdje obavlja funkciju skauta. Njegov sin Stefan, takođe, igra fudbal u drugoj ekipi ,,Uniona’’ u Berlinu.
Za ostvarene rezultate u svojoj karijeri, Miodrag Rankić je od 2019. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.



Unine tetke Sanja, Vanja i Bogdanka su, takođe, vrsne sportiskinje i nosioci su crnog pojasa u karateu gdje su ostvarile zapažene rezultate. Napomenućemo da je i Unin ujak Danijel Mijatović bio igrač Radnika iz Bijeljine i ,,Kozare’’ iz Gradiške.

Uno, želimo Ti sreću u daljoj karijeri i nadamo se da ćeš ostvariti zavidne rezultate u fudbalskom sportu i u budućem vremenu.

IZ ARHIVA FK ,,PROLETER“ DVOROVI/PIŠE VLADAN SIMEUNOVIĆ