BIJELjINSKI DžUDISTI NA ČASU KOD OLIMPIJSKIH ŠAMPIONA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI DžUDISTI NA ČASU KOD OLIMPIJSKIH ŠAMPIONA


Proteklog vikenda u Sarajevu je održan Evropski kup za starije pionire (European Judo Hopes Cup 2024) na kojem je nastupilo 234 takmičara iz 13 evropskih zemalja (Bugarska, Hrvatska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Kosovo, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Ukrajina i BiH). Ovo je novi format takmičenja i prvi turnir ove vrste u svijetu putem kojeg Evropska džudo unija nastoji ovu borilačku vještinu dodatno popularizovati i osnažiti među džudistima od 13 i 14 godina. U tom pravcu, pored takmičarskog dijela Evropski kup za starije pionire je imao i edukativni karakter. Mladi džudisti su  imali priliku da vide, čuju i nauče vrijedne lekcije od osvajača olimpijskih medalja. Tehnički seminar su vodili Takimoto Makoto iz Japana, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i Maria Centracchio iz Italije, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju prije tri godine.


 
-Zadovoljstvo mi je da imam priliku prenijeti svoje znanje i strast na mlade džudiste. Nadam se da ću im pomoći da postanu jači i ostvare bolje rezultate od mene. Mislim da je jako važno što, pored takmičarskog dijela imamo i priliku da obrazujemo mlade takmičare, da im prenesemo svoje iskustvo i pokažemo neke nove dimenzije džudoa. Mislim da je ovaj sistem, trening uz takmičenje, jako dobro rješenje za mlade džudiste“, rekao je „zlatni“ Takimoto Makoto.


 
Među 92 takmičara iz BiH učešće na ovom važnom takmičenju uzelo je i četvoro takmičara Džudo kluba „Panter“ iz Bijeljine: Slobodan Ćurčić, Goran Đurić, Milica Hržić i Đurađ Antić. Bili su ovo njihovi premijerni nastupi na jednom evropskom kupu gdje su imali priliku steći prijeko potrebno iskustvo za dalja takmičenja i još bolje rezultate. Od navedene četvorke najdalje je otišla Milica Hržić koju su sekunde dijelile od bronzane medalje ali je neiskustvo uzelo svoj danak te je Milica naposlijetku osvojila peto mjesto u kategoriji do 48 kilograma.


 
Ovo je treći put u vrlo kratkom periodu da džudisti Džudo kluba „Panter“ iz Bijeljine nastupaju na takmičenjima koje organizuje Evropska džudo unija. Drugog marta su nastupili na Evropskom kupu za juniore u Sarajevu a 16. marta na Evropskom kupu za kadete u Poreču. U Sarajevu su nastupili Ivan Čolić te Milica, Milkica i Jovana Đurić a u Poreču, jednom od najjačih Evropskih kupova za kadete, takmičili su se Teodora Trifković, Jovana Đurić, Maksim Petrović i Ivan Čolić.


 
-Naš klub ima takmičare za evropsku scenu pa smo u klubu odlučili da im ove sezone damo priliku da osjete atmosferu te scene. Naravno, koliko nam finansijske mogućnosti dozvole. Naprimjer, na turniru u Poreču okupio se krem evropskog i svjetskog džudoa u kadetskom uzrastu. To su mladi džudisti koje u njihovim matičnim savezima pripremaju za najveće rezultate. I mi isto želimo našim takmičarima samo što se, osim na klub i roditelje naše djece, ne možemo osloniti ni na kog trećeg. Raduje nas što su svi naši džudisti koji su nastupili na ovim kupovima pokazali da imaju kvalitet, upisane su i prve pobjede, stečeno dragocjeno iskustvo i nadam se da je i njima samima jasnije koliko mnogo vrijede i koliko daleko mogu ići“, izjavio je za „Semberija INFO“ Vladimir Đokić trener Džudo kluba „Panter“.


 
 
Paralelno sa takmičenjem u Sarajevu, druga ekipa bijeljinskih džudista takmičila se na 12. Međunarodnom džudo turniru „Kup Prijedora 2024“ gdje su u konkurenciji preko 500 takmičara iz Srbije, Hrvatske i BiH osvojili pet medalja: po jednu zlatnu i bronzanu te tri srebrne. Sergej Delić je osvojio zlatnu, Nikola Nešković srebrnu i Vasilije Hržić dvije srebrne medalje dok je Maksim Petrović osvojio bronzano odličje.
 
(Semberija info)