FK GRAĐANSKI, BIJELjINA: Klub dugogodišnjeg drugarstva i ljubavi prema fudbalu :: Semberija INFO ::

 

FK GRAĐANSKI, BIJELjINA: Klub dugogodišnjeg drugarstva i ljubavi prema fudbalu


Na Vidovdan 2007. godine, grupa entuzijasta iz Bijeljine odlučila je da osnuje svoj fudbalski klub i na taj način održi ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

„To je bila naša zajednička ideja. Klub smo osnovali Slobodan Nikolić, Darko Mitrić i ja, kao klub dugogodišnjeg drugarstva i dugogodišnje ljubavi prema fudbalu. Većina igrača je u momentu osnivanja kluba već završila fakultete, vratila se u Bijeljinu i počela da radi i bavi se nekim drugim stvarima, a ranije smo trenirala u FK „Radnik“ i igrali amaterski za neke druge klubove“, tako je za portal Dešavanja u Bijeljini počeo priču o ovom zanimljivom fudbalskom klubu predsjednik skupštine i jedan od osnivača Bogdan Rankić.

U to vrijeme, ovi mladi ljudi su imali između 25 i 28 godina i iz ljubavi su igrali mali fudbal. S obzirom da je za mali fudbal potrebno 12 igrača, došli su na ideju da bi svi oni zajedno mogli da igraju veliki fudbal kao jedan pravi tim i tako se prije 13 godina rodio FK „Građanski“.

„Shvatili smo da na malom fudbalu imamo ekipu za veliki fudbal, uz još dva do tri pojačanja i da bismo mogli da se okušamo u drugoj opštinskoj ligi. Otišli smo do sekretara Fudbalskog saveza u Bijeljini i raspitali se šta nam je potrebno za osnivanje kluba, organizovali smo osnivačku Skupštinu kluba gdje smo se svi skupili i tako je sve krenulo“, objasnio je Rankić.



Druga opštinska liga je najniži rang takmičenja jednog grada i države. „Građanski“ je u ovoj ligi proveo samo jednu godinu, nakon čega su svojim kvalitetom pokazali da mogu igrati u Prvoj opštinskoj ligi gdje zauzimaju vrh tabele. Igrači u ovom klubu imaju između 17 i 45 godina.

„Uvijek smo u vrhu tabele, međutim, da bismo ušli u veći rang treba da imamo osnovane mlađe kategorije za koje se još nisu stekli uslovi, jer, iskreno, nemamo vremena da se posvetimo tome. Imamo licenciranog trenera, a ako se nekad odlučimo za rad s mladima, onda možemo da idemo u veći rang. Imamo mlađih igrača, ali nemamo najmlađe kategorije.

U klubu imamo  preko deset igrača sa završenim fakultetima, odbornika u Skupštine grada, sekretara Skupštine grada“, istakao je Rankić.

Utakmice ove lige se igraju po svim pravilima FSRS i FS BIH i, kako Rankić kaže, iako je sve to amaterski, oni ipak ispunjavaju sve osnovne norme za fudbal.

„Preko 50% budžeta koji nam je potreban za sezonu, dobijamo od Gradske uprave, a drugih 50% mi uspijevamo da obezbijedimo. Imamo upravu kluba koja se potrudi da to što nam treba i obezbijedi ili svojim finansijskim sredstvima ili od sponzora.

Upravu kluba čine:
Goran Miletić, Slobodan Nikolić i Miroslav Đukić.

Tu su oprema, kopačke, lopte, ljekarski pregledi, registracija igrača, pregled igrača, sve što treba za klub i za održavanje terena za koji kažu da je jedan od najljepših u Semberiji. Kroz klub je dosad prošlo preko 200 fudbalera za 13 godina postojanja.

„Najmanje smo mijenjali kapitene i trenere. Imamo dva kapitena, Branu Mirkovića i Miroslava Đukića. Prvi trener je Slobodan Nikolić, drugi Stevo Todić, a treći Mirza Junuzović. Sad je pauza u prvenstvu, međutim, svaki vikend imamo prijateljske utakmice, pripremamo se za naredni dio i onda imamo 11 prvenstvenih utakmica u jesenjem dijelu. Najveći dosadašnji uspjeh nam je plasman u Prvu opštinsku ligu, osvajanje Zimske lige u malom fudbalu 2013. godine u Bijeljini i drugo mjesto 2018 godine“, zaključio je Rankić.

Dešavanja u Bijeljini