BiH razbila Finsku i vratila se u igru za Euro :: Semberija INFO ::

 

BiH razbila Finsku i vratila se u igru za Euro


Fudbalska reprezentacija BiH ostala je u igri za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine nakon što je sinoć u Zenici savladala selekciju Finske sa 4:1 u 7. kolu grupe J kvalifikacija za Euro.

Tri kola prije kraja kvalifikacija bh. fudbaleri sada imaju dva boda manje od Finske koja drži drugu poziciju, koja vodi na EP. 

Oslabljeni neigranjem Edina Džeke izabranici Roberta Prosinečkog odigrali su najbolju utakmicu kvalifikacija, te u potpunosti nadigrali glavnog konkurenta za drugo mjesto. 

"Zmajevi“ su kako su i najavili ofanzivno krenuli ka golu Finaca. Na prvo uzbuđenje čekalo se do 13. minute. Nakon četvrtog kornera, Pjanić je pronašao Bičakčića koji iz neposredne blizini glavom šutira tik preko gola. Samo minut kasnije Amer Gojak je zatresao mrežu gostiju, ali je sudija poništio pogodak zbog ofsajda, milimetri su odlučili da BiH ne povede. Robert Prosinečki je zatim morao posegnuti za izmjenom, povrijeđenog Višću zamijenio je Izet Hajrović. 

U 20.minuti Kvržić je uhvatio volej, ali je lopta prohulajala pored gola. Šest minuta kasnije u sjajnoj prilici je Armin Hodžić, čiji je udarac u posljednji trenutak izblokirao jedan fudbaler Finske. 

Veliki pritisak BiH urodio je plodom u 29.minuti. Kvržić je na vrijeme uposlio Izeta Hajrovića koji je majstorski desnom slabijom nogom iskosa matirao golmana Hradeckog. U 35. minuti dosuđen je penal za BiH, možda i prestrogo. Siguran sa 11 metara i novu erupciju na Bilinom polju bio je kapiten Miralem Pjanić koji je pogodio za 2:0. Do kraja poluvremena moglo je biti i 3:0, ali je golman gostiju zaustavio udarac Hajrovića.

U nastavku ista slika na terenu. Bh. selekcija je kontrolisala igru i dominirala, te i dalje kidisala ka golu Finske, koja nije ozbiljnije prijetila golmanu Šehiću. U 54.minuti Pjanić je sjajno izveo slobodnjak, ali je prečka bila saveznik Finaca.

Zatim je prijetio Gojak, ali neprecizno. Sve je eksplodiralo u 59.minuti. Pravu opsadu gola u kojoj je nekoliko fudbalera šutiralo ka golu na maestralan način zaključio je Pjanić koji je pogodio za velikih 3:0. 

Do kraja susreta domaći su rutinski priveli utakmicu kraju, a uspjeli su još jednom zatresti mrežu Hradeckog. Pogodio je Armin Hodžić (79) koji je u ovom susretu mijenjao Džeku i u potpunosti je opravdao tu ulogu. Finska je do kraja ipak uspjela postići pogodak preko Pohjanpala (79). 

U narednom kolu bh. fudbaleri za tri dana gostuju u Atini gdje će snage odmjeriti sa Grčkom, dok će Finci ugostiti Jermeniju. U preostale dvije utakmice grupe J sinoć su igrale Italija – Grčka i Lihtenštajn – Jermenija.

Nezavisne novine