Košarkašice Srbije šampionke Evrope :: Semberija INFO ::

 

Košarkašice Srbije šampionke Evrope


VALENSIJA - Košarkašice Srbije postale su šmpionke Evrope, pošto su sinoć u finalu u Valensiji pobjedile Francusku 63:54.

Ovo je četvrta medalja za srpske košarkašice u posljednjih šest godina sa velikih takmičenja, treća sa EP, a druga zlatna.


Srbija je šampion Evrope bila i 2015. godine, dok je na prethodnom Evrobasketu prije dvije godine uzela bronzu.

Najefikasnija u pobjedničkom bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks postigla je 15, Sonja Vasić je imala učinak od 12 poena, osam skokova i šest asistencija.

Poslije očekivano stegnutog početka obije ekipe, prva je do svog ritma došla Srbija, koja je poslije prvih 10 minuta ima prednost 14:11.

Nastavak je donio agresivnu igru srpskih košarkašica u odbrani, nisu dale Francuskinjama da priđu košu, a sve to znale su da materijalizuju u napadu.

Prednjačile su Sonja Vasić i Ivon Andreson, pa je Srbija otišla na plus 13.

Do kraja poluvremena Belgija je uspjela da smanji zaostatak, ali je sa viškom od pet poena na odmor otišla Srbija.

Izabranice Marine Maljković sredinim treće dionice sa dvije vezane trojke Ane Dabović ponovo su došle na plus 13, a na višak od 15 poena povećala je Ivon Anderson.

Imala je Srbija u ovom dijelu i prednost od 17 poena, ali je Belgija u finišu dionice iskoristila oscilacije u igri rivala i sa serijom poena, uz nesportsku ličnu Maje Škorić, uspjela da smanji na minus osam pred odlučujućih 10 minuta.

Serijom od 8:2 na startu posljednje dionice Srbija ponovo vraća dvocifrenu prednost na svoju stranu (55:42).

Održavale je Srbije visoku prednost i na kraju slavila u evropskom finalu.

Tanjug / Glas Srpske