U BIJELjINI ODRŽAN PRVI TURNIR SEZONE 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“ :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI ODRŽAN PRVI TURNIR SEZONE 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“


Foto: Semberija info
Danas je u sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, održan prvi turnir sezone 2022/23 „BALKAN WHEELCHAIRS BASKETBALL LEAGUE“, koji će se održati od 14. do 16. oktobra 2022. godine u Bijeljini. Kao i prošle godine i ove godine učestvuju četiri ekipe, BKHU „Levski“ iz Sofije, KK OSI „Paramont“iz Podgorice, KKK „Nais“ iz Niša i KKK „Bijeljina“ Bijeljina, koji imaju ulogu  domaćina.



Boris Cvjetković, organizator međunarodnog turnira košarke u kolicima Balkanske lige ispred Kluba košarkaša u kolicima „Bijeljina“ Bijeljina, rekao je da se danas u Bijeljini održava prvi od četiri planirana turnira, druge sezone Balkanske lige.



-Balkanska liga je liga koja se igra četiri turnira u četiri grada, Sofiji, Podgorici, Bijeljini i u Nišu. U toku četiri susreta, svaka ekipa će odigrati otprilike devet utakmica i ko na kraju bude imao najviše poena on osvaja ligu. Ovo je druga po redu sezona, a Klub košarkaša u kolicima „Bijeljina“ osvojio je prvu Balkansku ligu. Danas, kao i obično očekujemo dvije pobjede od dvije utakmice, ali prije svega dobru košarku i srce na terenu“, istakao je Cvjetković.

Radiša Petrović, savjetnik gradonačelnika grada Bijeljina, rekao je da je Gradska uprava Grada Bijeljina ove godine, ali i da će  u  narednom periodu pomogati ovakve i slične događaje.



-Gradska uprava Grada Bijeljina u okviru budžeta planira da poveća budžetski okvir za sve sportske klubove u čijem radu učestvuju i gdje se takmiče lica sa invaliditetom. Ovom prilikom zahvalio bih se organizatoru današnjeg turnira KKK „Bijeljina“, na odličnoj organizaciji i što iz godine u godinu grad Bijeljinu predstavljaju na lijep način, kako rezultatima na parketu, tako i na gostoprimstvu“, kazao je Petrović i dodao da Gradska uprava Grada Bijeljina u narednom periodu raditi na poboljšnju sportske infrastrukure gradu, a da tome u prilog ide i činjenica da je u toku projektovanje nove sportske dvorane koja će se nalaziti na Gradskom stadionu.

Vladimir Iskrov, predsjednik Balkanske lige košarke u kolicima istakao je je da je Balkanska liga osnovana 2021. godine sa četiri kluba, ali da postiji veliko interesovanje od klubova iz Turske, Grčke i Hrvatske da igraju u ovoj ligi.



-Napravili smo dobru i kvalitetnu ligu, koja sadrži sve kao i konvencionalna Evro liga u košarci. U Bijeljini smo četvrti put i svaki put je organizacija bila nevjerovatna.  Kao prvi čovjek „Levskog“, želim da se borimo za prvo mjesto, ali da li će tako biti, vidjećemo na kraju sezone“, naglasio je Iskrov.

Nedžad Pepić, igrač Košarkaškog kluba „Paramont“ Podgorica kazao je da košarku u kolicima igra već 20 godina, te da učestvuju u Balkanskoj ligi od njenog osnivanja.



-Bijeljina je domaćin na vrhunskom nivou, kao što je to bilo i prošle godine. Od današnje utakmice očekujemo pobjedu naravno“, kazao je Pepić.

Prof. dr Marko Aleksandrović, izvršni komesar Balkanske Lige i član delegacije KKK „Nais“ Niš, rekao je da je Balkanska liga osnovana kao želja klubova koji su iz svojih različitih interesa, a neki su pak i isti odlučili da formiraju ovu ligu.



-Mislim da je liga u potpunosti uspela iz razloga jer postoji veliki entuzijazam da se ona nastavi. Verujem da će društveno odgovorne kompanije da pomognu i pored velike pomoći lokalnih samouprave iz kojih timovi dolaze. Imamo veliki broj interesenata za ligu iz Hrvatske, Rumunije, Turske i Grčke, ali mi organizaciono nismo spremni za to proširenje, jer ono zahteva mnogo jače sponzore, trenutno imamo sponzore, ali potrebno je da taj novac bude veći da bi mogli razmišljati o proširenju. Samo interesovanje klubova da nastupaju u ovoj ligi pokazuje da smo na dobrom putu i da smo kreirali jednu lepu ideju. Mi vraćamo košarku u kolicima osobama sa invaliditetom u smislu da ovaj sport bude deo njihove psiho – socijalne rehabilitacije, jer svaki domaćin ima obavezu, da za svaki tim u tajanju od dva dana obezbedi smeštaj i ishranu, a to je prilika da se ljudi druže. Toga nema, kako mi je rečeno u drugim ligama i to je nešto što negujemo i što privlači igrače iz drugih liga da igraju za ovu“, naglasio je Aleksandrović i dodao da su KKK „Najs“ iz Niša i KKK“Bijeljina bratski klubovi.



-Mi smo u početku učili i mnogo toga naučili od KKK „Bijeljina“, donirali su nam i kolica. Organizacija u Bijeljini je odlična i oni imaju jednu nezahvalnu ulogu da otvaraju takmičenje i postavljaju standarde, a to rade vrlo odgovorno. U Semberiji je topla dobrodošlica i imamo sjajne uslove, što se tiče smeštaja, dvorane i jedva čekamo da dođemo sledeći put“, zaključio je Prof. dr Marko Aleksandrović.



(Semberija info)