Ono što je Dončić sinoć uspio nije niko u istoriji NBA lige :: Semberija INFO ::

 

Ono što je Dončić sinoć uspio nije niko u istoriji NBA lige


Фото - Танјуг / АП


Izvor: Glas Srpske

Fenomenalnu partiju za istoriju Dalasa i NBA lige odigrao je Luka Dončić za pobjedu kod Memfis Grizlijsa rezultatom 125:110.

Slovenski genijalac vodio je tim iz Teksasa s 35 koševa (5/10 za dva i 6/12 za tri poena) te po 12 skokova i asistencija. Perfektnu partiju za anale začinio je s po jednom ukradenom loptom i blokadom.

Dončić je ovako ostvario niz istorijskih poduhvata. Nakon prve tri utakmice sezone najbolji je strijelac lige s 39 poena po utakmici uz čak 11.7 skokova i 9.7 asistencija po utakmici. Jedini je igrač ove sezone u ligi s tripl-dablom s 30 poena. Ali, to nije sve. Dok svi ostali igrači u NBA nemaju nijedan takav učinak, Dončić ih već ima dva.

Tako je postao tek treći igrač u istoriji, nakon Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka, koji je u prve tri utakmice sezone dvije završio monstruoznim tripl-dablom, onim u kojem je postignuto 30 koševa. U novijoj istoriji najjače lige svijeta Dončić je nedodirljiv u ovoj kategoriji, rezerviranoj samo za legende.

U zadnjih pet sezona čak je 31 utakmicu završio s tripl-dablom od 30 poena. Prvi do njega je Nikola Jokić, ali s čak 12 utakmica manje sa spomenutim učinkom. Dončić je već u Top-5 igrača svih vremena s tripl-dableom uz 30 poena. Dončić je učinkom protiv Grizlijsa postao prvi u istoriji NBA lige koji je u prve tri utakmice sezone imao dva tripl-dabl učinka i postignutih čak 117 poena. 

Dončić je tako slavljem kod Memfisa, koji je igrao bez najboljeg igrača, suspendovanog Dža Moranta, odveo Dalas do pobjede u sve tri prve utakmice sezone. Mavsima je to posljednji put uspjelo 2004. Dončić je tada imao pet godina, navodi Indeks.