MIA MILICA VUJIĆ – KARATE KLUB „UNSU“ - Četiri puta zaredom prvakinja BiH u karateu :: Semberija INFO ::

 

MIA MILICA VUJIĆ – KARATE KLUB „UNSU“ - Četiri puta zaredom prvakinja BiH u karateu


Prvenstvo BiH u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore održano je 16. septembra ove godine u Bugojnu.
U najmasovnijoj kategoriji na turniru, u kategoriji kadetkinja do 54 kg takmičilo se 40 najboljih iz cijele BiH. U tako masovnoj i snažnoj konkurenciji dvije Bijeljinke su se našle na pobjedničkom postolju: Mia Milica Vujić osvojila je zlatnu medalju i tako ponijela titulu kadetske državne prvakinje, dok je njena klupska koleginica, Marija Gavrilović bila bronzana.


 
Za Vujićevu ovo je četvrta uzastopna titula prvaka BiH (Zenica 2021., Zenica 2022., Zenica, april 2023. i Bugojno, septembar 2023.). Višestruka je prvakinja Republike Srpske, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji (U12, U14, kadetkinje) i standardna je reprezentativka BiH. Pored šampionskih titula u BiH Mia Milica je ostvarila važne uspjehe i na međunarodnoj sceni. Do sada je osvojila dvije bronzane medalje na dva Balkanska prvenstva za djecu do 13 godina (Banjaluka 2019 i Beograd 2022), te bronzanu medalju na WKF Svjetskoj karate 1 ligi za mlade u Poreču ove godine. Mia Milica Vujić je rođena 2009. godine u Bijeljini. Odlična je učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini. Svoje školovanje namjerava nastaviti u oblasti medicine, ali ne namjerava odustajati od karatea. Iza nje je devet godina napornog svakodnevnog treniranja da bi bila na stazama uspjeha kojim korača.
 
-Na prve treninge sam, kao i većina djece, dovedena. Bilo je na početku otpora i nesnalaženja, ali je to kratko trajalo. Kad sam vidjela koliko je karate kao sport  lijep, zavoljela sam treninge i evo, godinama ne preskačem nijedan. Na treningu nam je trener jako strog, ali smo svi mi u klubu shvatili da je to za naše dobro. A, shvatio je svako ko se na nekom takmičenju popeo na pobjedničko postolje – jer bez ozbiljnog truda, rada i discipline u klubu niko od nas ne bi osvojio nijednu medalju. Često me drugarice pitaju da nisam možda pogriješila sport jer je, po njima, karate pregrub za djevojčice. Nažalost, mnogo djece nije upoznato sa pravilima karatea, koliko se u karateu potencira samokontrola naprimjer. Nema udaraca u borbama, ustvari oni su strogo kontrolisani, a ako do njih u žaru borbe i dođe onda sudija dodjeljuje negativne bodove. Ukratko, uživam u karateu. Sport je divan, a još ljepše je društvo koje sam upoznala u KK „UNSU“ kao i brojna putovanja na takmičenja“, rekla je za „ Semberija info“ Mia Milica Vujić, napomenuvši da ju je donedavno mama vozila na trening iz Modrana, sedam godina, svakog radnog dana i da bez njene podrške kao i podrške matičnog kluba ništa ne bi bilo kako je trenutno.


 
Trener KK „UNSU“, Goran Ivković jedan je od onih koji žive sport 24 časa dnevno, sedam dana sedmično. Klub koji vodi posvećen je ozbiljnom i profesionalnom radu posebno sa mladim sportistima o čemu najbolje svjedoče brojne medalje koje osvajaju takmičari UNSU-a. Ispraćena je jedna generacija odličnih sportista, a kroz sistematski i planski rad izgradila se nova generacija među kojima ističemo kadete: Miu Milicu Vujić, Mariju Gavrilović, Milicu Mijić, Vukašina Tripunovića i Ivana Kneževića. Pored njih u klubu je primjetna odlična generacija mlađih kadeta i kadetkinja, kao i muška i ženska pionirska selekcija.
 
-Prema rezultatima koje su do sada postigli naši sadašnji kadeti, očigledno je da se radi o generaciji koja ima veliki potencijal. Što se tiče Milice i Marije,  lično vjerujem da će njih dvije uraditi mnogo u svijetu ženskog karatea i da njihovo vrijeme tek dolazi. Nastavljamo raditi i pripremati se za vrlo važna takmičenja ispred nas. Najprije nas očekuje Izborni turnir Karate saveza BiH u Banjaluci na kojem ćemo pokušati potvrditi rezultate sa nedavnog državnog prvenstva, jer su nam bodovi vrlo važni za plasman na Balkansko prvenstvo u novembru u Sloveniji, ali i Evropsko prvenstvo u februaru naredne godine u Gruziji. Siguran sam, ako budemo odgovorni kao i do sada da rezultati neće izostati i da ćemo ostvariti plasman na pomenuta međunarodna takmičenja“, rekao je za „Semberija info“ Goran Ivković, akreditovani trener Svjetske karate federacije (WKF).
 
(Semberija info)