ODBOJKA SLAVI 125. ROĐENDAN


Odbojka je nastala 1895. godine, a njen nastanak vezan je za Vilijama Morgana. Naime, 9.. februara 1895 godine Vilijam Morgan je okupio  nekoliko nastavnika na koledžu Springfild da bi demonstrirao novi sport.

Prošlo je 125 godine od prve utakmice odbojke u istoriji. Sport koji je uvijek evoluirao, ostavljajući nepromijenjenu strast onih koji ga praktikuju.

U to vrijeme Morgan nije nigdje mogao pronaći igru koja je ličila na odbojku, pa ju je on stvorio iz svojih vlastitih metoda treniranja i rekreacije.

Opisujući svoje prve eksperimente, Morgan je rekao: „U potrazi za odgovarajućom igrom, prvo mi je tenis pao na pamet, ali za njega su nam bile potrebne loptice, reketi, mreža i ostala oprema pa sam od njega odustao, ali ideja mreže mi se učinila zgodnom. Podigli smo mrežu na visinu od 1,98 metar, što je iznad glave prosječnog muškarca. Uz to nam je trebala i lopta. Prvo mi je pala na pamet košarkaška, ali ta je bila prevelika i preteška.”

Na kraju, Vilijam Morgan je zamolio da u fabrici A. G. Spalding i Bros. naprave odgovarajuću loptu, što su ovi i učinili. Napravili su kožnu loptu, čiji je obim bio oko 65 cantimetara, a težina oko 300 grama. Nakon toga Morgan je, s još dva prijatelja, napisao prva pravila odbojke.

Godine 1917. odbojka je stigla u Evropu. Danas je odbojka veoma rasprostranjena i popularna igra i postoji kao disciplina na Olimpijskim igrama. 

Semberija info - M. Rešidović