Ultramaratonac Aleksandar Kikanović iz Loznice: Republika Srpska je za mene kao moja kuća :: Semberija INFO ::

 

Ultramaratonac Aleksandar Kikanović iz Loznice: Republika Srpska je za mene kao moja kuća


Ultramaratonac Aleksandar Kikanović iz Loznice, iza sebe već ima dva humanitarna maratona, a danas, 17.  februara, krenuo je iz Bijeljine na sljedeću etapu trčanja prema Moskvi. 

- Pretprošle godine sam trčao pod Ostrog, kako bih pomogao Dariji Petrović iz Banje Koviljače, a prošle godine sam trčao do Hilandara i pomogao sam Nikoli Stakiću. Ovogodišnji maraton trčim u ime bratstva Srbije i Rusije i nisam želeo da preskočim Republiku Srpsku koja je za mene kao moja kuća, ovdje živi moja sestra sa porodicom i ze mene ne postoji granica na Šepku. Put do Rusije trajaće nepuna tri mjeseca, a cilj mi je da 9. maja stignem u Moskvu i za Dan pobjede predam ikonu Svetog Georgija predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu”, rekao je Kikanović koji se iz Bijeljine vraća u Šabac i kreće put Subotice, a potom u Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Bjelorusiju i Rusiju.



Kikanović se šest mjeseci aktivno pripremao za maraton, ali bez obzira na proteklih teških šest, te tri mjeseca koja su pred njim, želja mu je da doprinese zbližavanju pravoslavnog naroda. Na put sa njim je krenuo i njegov drug Nikola, koji će ga pratiti  biciklom, a uz njih ide i kamp kućica. 

- Dnevno ću u prosjeku trčati 40 kilometara, a dva dana u sedmici ću odmarati kako bi izdržao napor i kako bih uspješno trčao 2.350 kilometara. Veliku podršku sam dobio od Grada Loznica i gradonačelnika Vidoja Petrovića, te Nenada Popovića koji je u Srbiji glavni za srpsko-rusko prijateljstvo. Veliku podršku imam i od Noćnih vukova koji su došli u Loznicu da me isprate, a oni će me i dočekati u Moskvi, kako bismo zajedno krenuli ka Crvenom trgu na Dan pobjede”, rekao je Kikanović.

U ime Gradske uprave, Kikanovića je ispratio zamjenik gradonačelnika Predrag Jović.
- Aleksandar Kikanović je na ovaj način ukazao veliku čast ne samo Bijeljini, već i cijeloj Republici Srpskoj, jer je riječ o izuzetnom poduhvatu. Zajedništvo nam je potrebno svima, a nadam se da će se motiv koji rukovodi Kikanovića i njegove prijetelje,  reflektovati na druge, jer ne samo da žele da doprinesu zbližavanju pravoslavnog naroda, već pomažu onima kojima je pomoć potrebna”, rekao je Jović ispraćajući Kikanovića na maraton dug 2.350 kilometara.

Semberija INFO - O. Stjepanović
Foto - B. Milošević