Đoković uništio još jedan Federerov rekord :: Semberija INFO ::

 

Đoković uništio još jedan Federerov rekord


 Sa svakom novom pobjedom Novaka Đokovića, statističari su prisiljeni ažurirati njegove sulude brojke, za koje se činilo da ih je nemoguće postići. Konkretno, pobjedom u ponedjeljak, 3. jula 2023. na Centralnom terenu Vimbldona, najbolji srpski teniser nadmašio je još jednog velikog šampiona u istoriji ovog sporta.
36-godišnjak je ostvario svoj 66. Grend slem trijumf u prvom kolu.

Na taj je način uspio srušiti rekord koji je držao Rožer Federer, za najduži niz od početka Open era. Đoković nije izgubio u prvom kolu Grend slema od Australijan Opena 2006. godine. Nole će pokušati "pregaziti" rekord koji je uspio ostvariti samo Rod Laver (u njegovom slučaju dva puta) u istoriji tenisa: u mogućnosti je osvojiti sve četiri slem titule u istoj godini.

U slučaju da po osmi put osvoji Vimbldon, našao bi se u potpuno istoj situaciji koju je već doživio 2021. godine, gdje je stao na korak od slave. Samo je Daniil Medvedev stajao između njega i ovog drugog nevjerovatnog rekorda, zaustavivši ga u finalu US Opena.

Đoković je bez problema prošao prvo kolo Vimbldona 2023. Kao što se moglo očekivati. Srbin nije imao posebnih poteškoća svladavši Argentinca Pedra Kaćina u tri seta u prvom kolu. Sedmerostruki pobjednik London Slema pokušaće ispisati druge stranice istorije, ali da bi to učinio moraće proći neporažen na putu koji nije bez prepreka, a koji će vidjeti svoj kraj u nedjelju 16. jula.

Londonska trava sada je postala gotovo pa Đokovićevo dvorište, već pet godina.

Izuzmemo li engleski Mejdžor 2020. godine, osvajač 23 Grend slem pehara, niza pobjede još od 2017. Posljednji poraz na najstarijem Grend slemu na svijetu doživio je od Čeha Tomasa Berdiha .Proširimo li pogled i na Australijan Open, na kojem je Nole rekorder po uspješnosti, posljednji poraz seže u 2018., godinu u kojoj je ispao u četvrtom kolu, poražen od Koreanca Hiona Čunga.

Đoković se nije takmičio na izdanju popularno nazvanog Hepi slema 2022. godine, zbog dobro poznatih problema koji se odnose na nedostatak vakcinacije protiv kovida, prenosi "TennisWorldUSA".

(B92)