Huawei protiv Applea: Bitka operativnih sistema se zahuktava u Kini :: Semberija INFO ::

 

Huawei protiv Applea: Bitka operativnih sistema se zahuktava u Kini


Foto: Pixabay
Huawei doživljava povratak na tržište flegšip telefona, privlačeći pažnju potrošača i potencijalno nadmašujući Apple iOS u Kini svojim operativnim sistemom HarmonyOS, prema nedavnom izvještaju South China Morning Post-a koji citira istraživačku firmu TechInsights. HarmonyOS, koji je Huawei razvio kao odgovor na američke sankcije, mogao bi uskoro da posatne dominantan operativni sistem u Kini, dok se globalno tržište i dalje oslanja na iOS i Android.

Razvoj HarmonyOS-a postao je ključan nakon što se Huawei našao na američkoj "Entity" listi, što je kompaniju primoralo da traži odobrenje Vašingtona za bilo kakve kupovine američke tehnologije. Huawei sada planira da potpuno napusti Android, sa najavom da naredna ažuriranja HarmonyOS-a neće podržavati aplikacije razvijene za Android, što predstavlja veliki korak ka stvaranju "čistog" operativnog sistema.

U međuvremenu, kineske tehnološke kompanije se utrkuju da razviju verzije svojih aplikacija kompatibilne sa HarmonyOS-om, a Huawei navodi da trenutno više od 700 miliona uređaja koristi ovaj operativni sistem, sa više od 2.2 miliona nezavisnih developera koji kreiraju aplikacije za platformu.

Pored uspeha HarmonyOS-a, Huawei ponovo privlači pažnju lansiranjem Mate 60 Pro telefona, koji se ističe naprednim lokalno razvijenim čipom od sedam nanometara, uprkos američkim sankcijama. Ovaj model je postigao značajan uspjeh, sa prodajom od 1.6 miliona uređaja u prvih šest nedjelja.

Huawei-jev uspjeh predstavlja izazov za Apple, posebno u Kini, koja je jedno od najvažnijih inostranih tržišta za američku kompaniju. Prodaja iPhone-a 15, lansiranog nekoliko nedelja nakon Mate 60 Pro, bila je ispod očekivanja u poređenju sa prethodnim modelima. Osim toga, Apple se suočava sa novim regulativama u Kini, koje bi mogle da zahtjevaju da sve aplikacije prodavane u kineskim prodavnicama aplikacija, uključujući i Apple-ovu, imaju licencu od vlade, što bi moglo da dovede do uklanjanja hiljada aplikacija iz Apple-ove prodavnice u Kini.

(Telegraf.rs)