Festival leda u Harbinu, izazov za umetnike


Međunarodni festival skulptura od leda i snega u kineskom gradu Harbinu, jedna je od najvažnijih zimskih manifestacija u svetu. Organizatori procenjuju da će više od 60 vajara iz celog sveta na takmičenju u pravljenju ledenih figura okupiti rekordan broj posetilaca.

Harbin, kineski grad, proslavio se Festivalom leda, jednom od najstarijih umetničkih manifestacija u svetu, koja je ove godine ugostila više od 60 umetnika iz 16 zemalja.

Svaki umetnik je dobio zadatak da iskleše skulpturu od leda u visini od dva metra i ukrasi je raznobojnim led svetlima. To je izazov za umetnike, ali i zabava za posetoce koji ih gledaju dok stvaraju umetnička dela, kažu takmičari.„Najvažniji alat nam je dleto, većina su kineske proizvodnje i veoma su dobrog kvaliteta. Ovo mi je prvi put da se takmičim, Kina mi je pružila izuzetnu priliku da se iskažem i zato sam veoma srećan", kažu slovenački skulptori.

Festival leda i snega u Harbinu je i jedna od najuglednijih umetničkih smotri, a međunarodni žiri svake godine donosi nove zahteve kako bi ta tronedeljna manifestacija unapredila nove umetničke pravce.
„Ja svake godine učestvujem u izboru najlepše ledene figure u Harbinu, a ovogodišnje takmičenje izdvajam jer su zemlje predstavile različite kulture i veoma je teško doneti odluku. Mi imamo standardne norme ocenjivanja: vrednuje se veština ali i stil i ideja umetnika u predstavi svog dela", kaže Juhani Lilberg, organizator Festivala leda u Harbinu.

Internacionalni festival ledenih skulptura Harbin jedno je od najvećih takmičenja vajara. trideset treći Harbin festival predstavlja izazov za umetnike zbog specifičnog materijala i vremenskih uslova u izradi figura koje će krasiti zabavni park od početka januara do sredine februara.