КАРИТАС БИХ: ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

КАРИТАС БИХ: ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


У присуству представника удружења која окупљају особе са инвалидитетом, представника локалне власти и јавних институција данас је у Бијељини представљен пројекат који има за циљ укључивање особа са инвалидитетом и сарадњу организација цивилног друштва. Планирано је да пројекат под називом „Диск“ траје до 2027. године а спроводиће га Каритас Босне и Херцеговине уз финансијску подршку Европске уније и Федералног министарства рада и социјалне политике.

-Данас у Бијељини имамо инфо сесију на којој ћемо представити планиране пројектне активности. Кроз пројекат „Диск“ ми ћемо радити на три кључне компоненте. Прва се тиче јачања организација које окупљају и брину се за права особа са инвалидитетом, и то кроз обуке, набавку информатичке опреме и стандардизацију њиховог дјеловања. Друга компонента односи се на процесе заговарања гдје ћемо подржати локалне иницијативе које буду имале за циљ унапређење положаја особа са инвалидитетом и трећа компонента ће се тицати умрежавања ових организација у шире коалиције како би лакше, према вишим нивоима власти, артикулисали приједлоге за рјешавање проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом“, рекао је Златко Малић, водитељ пројеката за особе са инвалидитетом при Каритасу БиХ.



Осим у Бијељини идентична представљања пројекта „Диск“ биће одржана у још девет бх. градова: Брчко, Тузла, Бихаћ, Бања Лука, Добој, Зеница, Требиње, Мостар и Сарајево. Поред Каритаса Босне и Херцеговине учешће у реализацији овог пројекта узеле су и партнерске организације: Савез слијепих Републике Српске, Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ, Удруга родитеља и дјеце са посебним потребама „Ведри осмијех“ из Мостара и Удружење слијепих Кантона Сарајево.

-На подручју Града Бијељина особе са инвалидитетом имају неколико горућих проблема. Надамо се да ћемо кроз овај пројекат у наредном периоду ријешити положај, посебно младих особа са инвалидитетом, питање инклузивног образовања, да унаприједимо приступачност – што нам је горући проблем - али не само када су у питању архитектонске баријере него и приступачност када је у питању знаковни језик, Брајево писмо, итд. Жеља нам је, такође да радници у јавном сектору који су у непосредном контакту са грађанима, имају већи ниво сензибилности према особама са инвалидититетом. Много је проблема али се трудимо да их, заједничким радом владиног и невладиног сектора, постепено рјешавамо“, изјавио је Милорад Јовић, технички секретар Коалиције „Колоси“.

(Семберија инфо)