ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА: НОВИ СИСТЕМ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА: НОВИ СИСТЕМ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ


Подручна привредна комора Бијељина, у сарадњи са Министарством финансија и Пореском управом Републике Српске, организовала је едукацију за привредна друштва о новом Закону о фискализацији.

-Закон је донесен 2022. године и његова примјена, тестна фаза, кренула је почетком фебруара ове године, а у текућој години слиједи наставак”, рекла је Славица Марковић из Подручне привредне коморе Бијељина и додала да ће овај Закон помоћи у умањењу сиве зоне у Републици Српској, а такође је ријеч и о технолошком напретку привредних друштава. Слободанка Поповић, помоћник министра финансија за фискални систем подсјетила је да су донесени и сви подзаконски акти, како би кренула примјена Закона.



-Нови Закон о фискализацији донесен је са циљем сузбијања сиве зоне и технолошког унапређења пословања свих привредних субјеката у Републици Српској. Новом фискализацијом биће, или јесте, проширен круг обвезника у односу на стару фискализацију и само тамо гдје је технолошки отежано успостављање фискализације у новом систему. Правилником о динамици фискализације прописани су рокови у којима ће се обвезници фискализације бити дужни фискализовати, подношењем захтјева искључиво у електронској форми Пореској управи Републике Српске. У року од 30 дана од ступања на снагу Правилника о динамици фискализације, прва група пореских обвезника биће дужни поднијети захтјев и у наредном року од 60 дана. Друга група, они обвезници који по старом закону нису били обвезници, а сада то јесу, подносиће захтјев у року од шест мјесеци од ступања Правилника на снагу”, рекла је Поповићева.
Семберија инфо