Александар Ђурђевић о потезу Кристијана Шмита :: Semberija INFO ::

 

Александар Ђурђевић о потезу Кристијана Шмита


Принцип избора и изборног система представља темељ функционисања савремене државе и једно од највећих достигнућа наше цивилизације, да народ својој вољом бира ко ће и како водити државу. Сулудо је и апсурдно један тако велики процес препустити слободној вољи једног човјека, и то странца, нелегалног и нелегитимног Kристијана Шмита, који покушава да наметне тзв. техничке измјене Изборног закона БиХ’’, каже Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.
 
На овај начин Kристијан Шмит покушава да, умјесто грађана и њихових легитимно изабраних представника и легалних органа, измјени Изборни закон и тиме погази све европске вриједности о којима свакодневно говори путем федералних медија. Принципијелно гледано, ниједна одлука самозваног високог представника у овом тренутку не може се узети као релевантна, па тако и ова када су у питању избори.
         
Неоколонијалне стеге које БиХ у 21. вијеку и даље има, у виду самозваног високог представника, затим нелегалног судског процеса против демократски изабраног предсједника Републике Српске, те странаца који желе да утичу на изборни процес постају неподношљиве. Упркос свим напорима да кренемо путем европских интеграција, бонским овлашћењима и инсталисаним правосуђем упорно се спречава самоодрживост и развој БиХ.
 
Једини начин да се супротставимо овом правном и политичком насиљу јесте да будемо јединствени, и ту мислим на све политичке представнике, без обзира одакле долазе, ово није ни мјесто, ни вријеме за било какве подјеле. Не смијемо допустити да било који страни фактор на овакав начин утиче на живот грађана Републике Српске. Реформе могу да се доносе уколико су засноване на разговору и договору легитимних представника сва три конститутивна народа у БиХ, а не по налогу окупаторских власти'', упозорава Александар Ђурђевић.