Вехабовић и Љубојевић о Јавном позиву за спровођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима за 2024. годину :: Semberija INFO ::

 

Вехабовић и Љубојевић о Јавном позиву за спровођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима за 2024. годину


Извор: Влада Брчко дистрикта БиХ

Шеф Одјељења за комуналне послове Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Мајазудин Вехабовић и шеф Пододјељења за развој и стратегију у Одјељењу за комуналне послове Предраг Љубојевић данас су одржали конференцију за медије како би информисали грађане Дистрикта о правилном аплицирању на Јавни позив за додјелу средстава из буџетске подршке Европске уније за спровођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима за 2024. годину.

Шеф Одјељења за комуналне послове Мајазудин Вехабовић казао је да је укупни износ буџетске подршке ЕУ расположив по овом позиву 163.522,21 КМ наглашавајући да је циљ дати грађанима додатна појашњења како би позив прошао без проблема и комплетна средства се утрошила за предвиђену намјену.

„Предмет Јавног позива је прикупљање пријава за додјелу бесповратних средстава ЕУ кроз буџетску подршку физичким лицима (грађанима) власницима стамбених објеката за пројекте енергетске ефикасности. Нажалост, прошли позив који смо имали само је седам апликаната задовољило и потписало уговор. Да се то не би десило и овај пут одлучили смо да додатно објаснимо шта све треба урадити како би комплетна средства била потрошена“, казао је Вехабовић.

Шеф Пододјељења за развој и стратегију у Одјељењу за комуналне послове Предраг Љубојевић казао је да су апликанти у прошлом позиву имали неколико грешака.

„Предавали су обавјештења о пребивалишту умјесто увјерење о пребивалишту. Сада смо у Јавном позиву ставили да апликант на адреси мора живјети најмање три мјесеца прије објављивања јавног позива. Затим, ту је ЗК извадак, грађевинска дозвола, употребна дозвола или рјешење о легализацији јер се тиме доказује да је објекат легалан, грађевинска дозвола је обавезна и може бити употребна дозвола или рјешење о легализацији. Затим битна су три задња рачуна за електричну енергију гдје је укупан збир потрошње 300 kW јер се тиме доказује да они живе у тој кући“, казао је Љубојевић додајући да је битна и достава предрачуна који морају бити јасни.

„Не може бити нешто парцијално урађено, мора бити приказано кроз предрачун и да ће та мјера бити урађена комплетна. Ако су у питању прозори, уградња прозора, обрада шпалета,то све мора бити у предрачуну приказано. У прошлом позиву апликанти су ту гријешили. Такође, потребно је урадити и нумерацију страница и да та документација буде увезана. Такође, потребна је и фото-документација која се предаје приликом аплицирања“, појаснио је Љубојевић.

Он је нагласио да се овдје не ради о социјалној помоћи, него, како је казао, о мјерама енергетске ефикасности с циљем утопљавања објеката ради мање потрошње енергената.

„Напомињем да се новац додјељује тек по завршетку и зато имамо и дио гдје се даје изјава у којем потврђују да посједују властита средства како би се извршили радови. Рок за имплементацију свих ових мјера је шест мјесеци од потписивања уговора и апликант ће потписати уговор са Одјељењем за комуналне послове што им је гаранција да ће им та средства бити на располагању. Апликант може добити 50% средстава, односно максимално 5.000,00 КМ и то су средства на коју могу да рачунају“, казао је Љубојевић.

Подносилац пријаве на Јавни позив може аплицирати за суфинансирање спровођења једне или више наведених мјера и то:

А.        У индивидуалним/породичним кућама:
топлотна изолација вањских зидова, стропа/крова, пода; замјена вањске столарије (прозори и врата);
унапређење система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије за гријање простора и/или припрему потрошне топле воде: инсталација котлова на пелет, топлотних пумпи, кондензационих котлова, соларних колектора за производњу потрошне топле воде. Систем унутрашњег развода гријања може бити предмет суфинансирања само у случају ако се аплицира за мјеру инсталације котла или топлотне пумпе;

B.        У стамбеним јединицама/становима у индивидуалним/породичним кућама и у зградама колективног становања: стамбено-пословни објекти у склопу индивидуалне/породичне куће уколико посједује властито мјерно мјесто за електричну енергију на име подносиоца пријаве, који је уједно њен власник/сувласник; замјена вањске столарије (прозори и врата);

унапређење система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије за гријање простора и/или припрему потрошне топле воде: инсталација котлова на пелет, топлотних пумпи или кондензационих котлова. Систем унутрашњег развода гријања може бити предмет суфинансирања само у случају ако се аплицира за мјеру инсталације котла или топлотне пумпе. Са овом мјером може се аплицирати само у случају да стамбена јединица/стан није прикључена на функционалан систем даљинског гријања (топлану).

Јавни позив биће објављен 28. 3. 2024. године на страници Владе Брчко дистрикта БиХ и трајаће до 19. 4. 2024. године.