БРЧКО: Влада одржала 43. редовну сједницу :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Влада одржала 43. редовну сједницу


Извор: Владе Брчко дистрикта БиХ

Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине на данашњој 43. редовној сједници на приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу усвојила је Приједлог одлуке о одобравању текућег трансфера и усвајању програма утрошка средстава у корист Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ за реализацију програма самозапошљавања на подручју Брчко дистрикта БиХ у 2024. години у износу од 1.500.000,00 КМ.

За апликанте који у тренутку подношења апликације немају регистровану дјелатност, додијељени износ не може прелазити 18.000,00 КМ и за апликанте који у тренутку подношења апликације имају регистровану пословну дјелатност, додијељени износ не може прелазити 12.000,00 КМ. Средства додијељена у складу са овим програмом морају бити утрошена до 31. 12. 2024. године. Сврха Програма је допринос привредном развоју Брчко дистрикта БиХ кроз стварање услова за самозапошљавање и подизање предузетничког духа на подручју Брчко дистрикта БиХ.

Влада је на сједници усвојила и Приједлог одлуке о одобравању текућег трансфера и усвајању програма утрошка средстава за самозапошљавање у пољопривреди на подручју Брчко дистрикта БиХ у износу од 500.000,00 КМ у корист Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ. Средства која се распоређују овим програмом утрошка средстава намијењена су за реализацију мјера дефинисаних Стратегијом развоја Брчко дистрикта БиХ за период 2021–2027. година као и Стратегијом развоја пољопривреде и руралних подручја Брчко дистрикта БиХ за период 2021–2027. година.

Чланови Владе усвојили су и Приједлог одлуке о одобравању текућег трансфера и усвајању програма утрошка средстава у корист Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ за реализацију програма запошљавања приправника за 2024. годину у Брчко дистрикту БиХ, Приједлог одлуке о утврђивању критеријума за расподјелу стамбених јединица у новоизграђеној згради припадницима Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране у Брчко дистрикту БиХ, Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела Владе Брчко дистрикта БиХ за праћење имплементације акционог плана за спровођење стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма за период 2021–2026. године за Брчко дистрикт БиХ, Програм утрошка средстава донација Црвеном крсту/крижу Брчко дистрикта БиХ за сарадњу у програму превенције, бриге о дјеци жртвама родитељске злоупотребе, Приједлог одлуке о додјели средстава донације Одјељењу за здравство и остале услуге за 2024. годину и Приједлог одлуке о давању сагласности на консолидовани годишњи извјештај о реализацији свеобухватне стратегије управљања јавним финансијама у БиХ за 2022. годину са консолидованим акционим планом за 2023. годину.

Влада је усвојила и Приједлог одлуке о усвајању програма утрошка средстава за додјелу текућег трансфера Заводу за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта БиХ за 2024. годину, Приједлог закључка о давању сагласности на нацрт правилника о унутрашњој организацији Канцеларије за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције и Приједлог закључка о давању сагласности на приједлог одлуке о врсти и висини накнаде Комисији за полагање стручног испита за учешће у раду ван радног времена.

Влада је примила к знању и Информацију о потраживању Брчко дистрикта БиХ од Бобар банке на захтјев скупштинског посланика Боре Ристића, Информацију о превазилажењу проблема недостатка ушних маркица за овце-јањад као и Информацију о радним састанцима за идентификацију стања у подручју социјалне заштите коју је иницирао тим генералне Дирекције Европске уније за сусједство и преговоре о проширењу (DG NEAR).