Саопштење РиТЕ Угљевик :: Semberija INFO ::

 

Саопштење РиТЕ Угљевик


Након посљедњих дезинформација које су се појавиле у појединим медијима, а које представљају наставак злонамјерног и тенденциозног “извјештавања” везаних за рад нашег рудника и Предузећа у цјелини, приморани смо да се обратимо јавности како бисмо је упознали са стварним стањем у РиТЕ Угљевик.
 
Чињеница је да су радници, користећи своја законска права и обавезе, ушли у штрајк, са захтјевом да се лежиште угља “Угљевик Исток 2” кроз концесију додијели Руднику и термоелектрани “Угљевик”. Већ седмицама траје континуиран дијалог свих релевантних страна о овом питању, са којим је јавност такође упозната.
 
Међутим, појединци унутар и изван Предузећа користе штрајк радника да би износили лажи и неистине о раду садашње Управе предузећа. Њихов основни циљ је заштита личних интереса, који су угрожени транспарентним радом и домаћинским пословањем Предузећа у посљедњих 15 мјесеци, а поред тога убирање јефтиних политичких поена на оправданој забринутости радника, али и цијеле регије, о будућности РиТЕ “Угљевик”.
 
Ни финансијски нити политички им не одговарају резултати које је остварила актуелна Управа, на челу са директором Диком Цвијетиновићем, те се служе полуистинама, неутемељеним гласинама, а неријетко и чистим лажима, како би Управу дискредитовали. Али, чињенице и бројке су неумољиве, и то никаква негативна кампања нити засипање јавности неистинама не може да оспори. 
 
А чињеница је да су и РЈ "Рудник" и РЈ "Термоелектрана" у 2023. години премашили планиране нивое производње угља, односно електричне енергије, те да је експропријација реализована у обиму већем него за претходних пет година. Напомињемо и да је кредитна задуженост Предузећа након годину дана рада актуелне управе смањена за 23.85 милиона КМ, а инвестициона улагања била су за 11 милиона већа него годину раније. Поред тога, за 10% је смањен дуг према добављачима, упркос томе што су доспјеле обавезе по уговорима из 2022. године, те је извршена и рационализација кадровске политике и смањен укупан број радника.
 
Циљ Управе Предузећа и свих запослених јесте да РиТЕ Угљевик остане ослонац комплетне Електропривреде Републике Српске и стабилан произвођач који даје 30% укупне производње електричне енергије у систему. Стога ћемо, уз подршку ЕРС-а, Владе и надлежног министарства, наставити да радимо на унапређењу и рационализацији рада Предузећа, упркос изазовима са којима се Предузеће суочава.

Информативна служба РиТЕ Угљевик