Почела је климатолошка јесен :: Semberija INFO ::

 

Почела је климатолошка јесен


Први је дан септембра, мјесеца у којему ћемо испратити љето и дочекати јесен. Иако су годишњи одмори иза нас, почиње школска година, а дани постају све краћи, многи ће рећи да им је, због својих мириса и боја те уживања у плодовима рада који је трајао преко цијеле године, септембар омиљени мјесец.

Доласком септембра почиње климатолошка јесен. Наиме, у метеорологији, односно климатологији, годишња доба почињу првог дана у мјесецу због практичних разлога – једноставније статистичке обраде.

Наравно, календарско љето се наставља до тренутка јесење равнодневнице или еквиноција, а то ће ове гопдине бити у уторак 22. септембра у 15 часова и 30 минута, тада ће  јесен наступити и календарски.

У старом Риму година је имала свега десет мјесеци. Септембар је био седми по реду, па се тако и звао - септем. Међутим, када је година добила још два мјесеца, јануар и фебруар, редослијед мјесеци се промијенио, али сви су задржали старе називе, па је тако испало да се девети мјесец зове седми. 

Занимљивост везана уз овај мјесец јесте и та да септембар сваке године почиње истим даном у седмици којим ће почети и децембар, а посљедњи ће септембарски дан бити дан којим не завршава нити један други мјесец у тој години.