Помјерање сата и прољећни умор направили пометњу, ево шта савјетују љекари :: Semberija INFO ::

 

Помјерање сата и прољећни умор направили пометњу, ево шта савјетују љекари


FOTO: Pixabay
Осјећај умора, расијаност, малаксалост и главобоље тегобе су на које се већина људи жали ових дана, а један од узрока је помиерање часовника. Међутим не треба занемарити и пролиећни умор који може трајати знатно дуже истиче докторка Бисерка Обрадовић.

Иако помјерање сата може највише утицати на метеропате и хроничне болеснике, нема сумње да и они који су потпуно здрави, могу осјетити ову промјену. Ипак, уз правилан унос лаганије хране и добре хидратације, на тај начин ћемо организму дати све оно што му је потребно како би се овакво стање што прије превазишло. Унос витамина, минерала, влакана и течности је такође неопходан.

Докторка Бисерка Обрадовићобјашњава за Телеграф.рс колико ће трајати период адаптације и на шта је потребно да обратимо пажњу.

"Када говоримо о умору који је проузрокован померањем часовника, он траје свега пар дана, највише седам, а метеоропате и хронични болесници га могу осећати и дуже. Потребно је да се добро наспавамо, квалитетан сан је кључ имунитета који проузрокује умор, расејаност, главобољу уколико га не искористимо. Зато је најбоље да се легне око једанаест сати увече, ако није неопходно не треба остајати после један или два сата ујутру. Такође је потребно и уносити доста течности, витамина и минерала како би брже навикли на пролеће и све оно што доноси са собом", истакла је др Бисерка Обрадовић.

Прољећни умор

Колико траје прољећни умор је индивидуално, истиче докторка, али главни кривац оваквог стања је витамин Д, зато је потребно урадити анализе и ако се установи да је мањак витамина Д у организму, онда се мора уз помоћ суплемената надокнадити. Тромост је такође проузрокована нижим крвним притиском, зато треба обратити пажњу на њега. Познато је да су алергије увелико почеле, а ове године због наглог отопљења имамо осам врста цвјетања у исто вријеме, што додатно отежава ситуацију.

"Сви осећамо умор, поред померања часовника, ту је и пролећни умор који је доста већи и који може трајати дуже у зависности од стања особе. Неки ће осећај умора осетити само пар дана, док ће се код других знатно више задржати. За то је највише заслужан витамин Д који је код већине људи у дефициту, у овом периоду. Потребно је да се уносе суплементи витамина Д, али не смемо заборавити и витамин Ц који је такође потребан да би обновили и обогатили организам. Са пролећем имамо и доста свежег поврћа, зеленило је јако битно уносити и оно нам доста може помоћи. До тромости долази и због крвног притиска који пада, зато ћемо га физичком активношћу, минералима, витаминима, влакнима повратити. Понављам опет јако је битно да утврдимо да ли нам недостаје витамин Д. Појава алергије неповољно утиче на већ постојећи умор, јер ове године у исто време имамо чак осам врста цветања”, објашњава докторица



Замор, смањење енергије које може изазвати и облик депресије, за докторицу је ово сасвим нормално у овом периоду, али поред редовне правилне исхране, физичка активност је такође јако битна у рјешавању ових тегоба. Сунце ће сваким даном бити све јаче, па треба избјегавати излагање у најтоплијем дијелу дана.

"Физичка активност је сада јако битна, после зиме у којој смо конзумирали јаку храну која је пуна угљених хидрата додали смо и неки килограм више, зато се морамо покренути. Наравно, то значи да будемо физички активни, али без претераног форсирања, колико год ко може. Треба избегавати најтоплије делове дана, сунце је опасно и људи се морају заштитити на пример тако што ће ставити капу. Поред тога што смо мање боравили на отвореном током зимског периода, навикли смо се и на зимске хормоне. Тада се лучио више мелатонин хормон сна, а сада ће доћи до повећања серотонина хормона среће, због све већег броја сунчаних периода током дана", појашњава докторица.

Она за крај поручује да је јако битно да избјегавамо стрес колико год је то могуће, што више осмијеха и доброг расположења повољно утиче на наш организам што је већ познато. Уз правилну исхрану и унос течности, имунитет ће се брже опоравити, а самим тим и умор ће нестати.

(Независне)