Разлог више за куповину домаћих производа: У БиХ се увози и штетна храна?! :: Semberija INFO ::

 

Разлог више за куповину домаћих производа: У БиХ се увози и штетна храна?!


Foto: Depositphotos/PicsFive
Контроле показале да се одређени производи који се продају у БиХ не би могли наћи на европском тржишту.

Због застоја у процедури усклађивања бх. легислативе са европским прописима, отворена је могућност да се у Босну и Херцеговину увози храна штетна за људе, упозорили су из Агенције за сигурност хране БиХ.
 
Наиме , у приједлогу документа о стању законодавства из области пестицида, адитива и контаминаната, којег је ова институција припремила за Вијеће министара БиХ, наведено је да су од периода доношења правилника којим се ове области третирају, до данас настале су бројне измјене и допуне у легислативи Европске уније.
 
Нема интереса

Како даље наводе, Агенција је покренула процедуру и израдила Преднацрте прописа у које су инкорпориране најновије измјене, но, евидентан је застој у спремности надлежних органа за преузимање нових прописа.
 
Када је ријеч о пестицидима, резултати проведеног програма контроле, у задње двије године, показују да су одређене активне материје детектоване у производима у БиХ у складу са прописаним максималним нивоима остатака пестицида (Маxимум Ресидуе Левелс, МРЛ), док нису у складу са важећим прописима у ЕУ и не би се могле наћи на њиховом тржишту.
 
"Напријед наведено, за посљедицу има угрожавање здравља људи у Босни и Херцеговини, стварање препрека за слободно кретање хране, неједнаких услова на тржишту и исто има директан утјецај на функционирање тржишта", истиче се у документу.
 
ЕУ РАСФФ упозоравао

Слична ситуација је везана и за појаву одређених контаминаната у храни и прехрамбеним адитивима. Истичу и како је контакт тачка ЕУ РАСФФ запримила већи број обавијести везаних за наведене прописе, гдје услијед неусклађености прописа, службене контроле није било могуће проводити на ефикасан и адекватан начин што може имати штетне посљедице, првенствено по јавно здравље.
 
"Разлике у прописима који су на снази у земљама из окружења ствара бројне проблеме домаћим произвођачима како на домаћем и на иностраном тржишту, тако и увозницима хране у Босну и Херцеговину", навели су.
 
Комплетну информацију Агенције за сигурност хране БиХ погледајте у документу испод овог текста.