Да ли дјеца имају обавезу да се брину о старим родитељима? :: Semberija INFO ::

 

Да ли дјеца имају обавезу да се брину о старим родитељима?


Foto: Pixabay
Када дођу у позне године, родитељи постају немоћни, болесни те често не могу да се брину о себи. Но, да ли знате шта је дужност дјеце када се њихови родитељи нађу у таквој ситуацији?

Више о томе како је то прописано законом у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Шта је прописано законом у Српској?

Према Породичном закону РС, чланом седам, који се односи на дужности дјеце према родитељима, прописано је да су дјеца дужна да се брину о својим родитељима, да се према њима односе с поштовањем и да их помажу када је то потребно.

То је све што је одређено овим законом када је ријеч о томе да ли су дјеца дужна да се брину о родитељима, те није детаљније одређено у којим ситуацијама је то неопходно.

Наравно, чињеница је то да је у наш менталитет уткана брига и старање о родитељима, а с обзиром на то да позне године доносе немоћ и болест, с којима се старији родитељи тешко мире, па се може рећи да је наша дужност да им помогнемо.

Више о овом закону читајте на ЛИНКУ.

Како је то прописано законом у ФБиХ?

Слична ситуација је и на нивоу Федерације БиХ, па је тако чланом 128. Породичног закона ФБиХ прописано да је дијете дужно поштовати родитеље и остале чланове породице.

У овом закону је наведено и да је дужност дјетета да помаже родитељима.

Такође, као што је то случај са наведеним законом у РС, нема додатних појашњења, нити је појашњено шта подразумијева помагање родитељима.

Детаљније читајте ОВДЈЕ.

Ево како је то у регији

У Србији је Породичном законом прописано да је дијете дужно да родитељима помаже у складу са својим годинама и зрелошћу.

Такође, како се наводи, дијете које стиче зараду или има приходе од имовине дужно је да дјелимично подмирује потребе свог издржавања, односно издржавања родитеља и малољетног брата односно сестре, под условима одређеним овим законом. Више на ЛИНКУ.

И у Црној Гори је Породичним законом прописано да је дијете дужно да родитељима помаже у складу са својим годинама и зрелошћу.

Такође, дијете које стиче зараду или има приходе од имовине дужно је да дјелимично подмирује потребе свог издржавања, односно издржавања родитеља и малољетног брата односно сестре, под условима одређеним овим законом. Опширније о овом закону на ЛИНКУ.

У Хрватској је Обитељским законом прописано да је дијете дужно поштовати своје родитеље и помагати им у обављању послова у породичној заједници у складу са својом доби и зрелошћу те бити обазриво према члановима породице. ОВДЈЕ можете детаљније проучити закон.

(Независне)