Значај постављања циља у каријери :: Semberija INFO ::

 

Значај постављања циља у каријери


Foto: Ilustracija
Поједини људи апсолутно знају шта је њихов циљ, док се другима временом циљеви могу мењати. Без обзира на то, увијек треба да имате циљ. Без циља не можете успоставити план и изградити вјештине и искуства неопходна за постизање оног што желите. Циљ вам омогућава да темељите своје вјештине, идентификујете празнине и измјерите напредак у попуњавању тих празнина.
 
Представљамо вам четири корака које је описао финансијски директор у једној угледној свјетској компанији.
-Дијелим са вама свој приступ у нади да ћу моћи да вам пружим оквир који можете користити за постизање циљева у каријери. Ово није једини приступ, али је приступ који је имао највише резултата код мене. То је онај који сам користио, заједно са снажним менторством и подучавањем, да бих постигао свој циљ да постанем главни финансијски директор јавног предузећа.
 
Прво сам пописо своје вјештине и искуства. Ово је била моја полазна основа. Ако сте искрени према себи, нећете одабрати циљ за који немате потребне вјештине да бисте га постигли. Био сам особа која је окренута финансијама, моје образовање је било из финансија и економије, а вјештине потребне за постизање мог циља биле су у складу са мојим предностима.
 
Друго, састао сам се са финансијским директором једне компаније, како бих боље разумио које вјештине и искуства он посједује и како бих разумио које вјештине и искуства су потребне за ову позицију. Записао сам све на папир. То ми је показало у ком смјеру да градим свој план. Утврдио сам разлике између свог основног стања и циља да утврдим празнине које је требало да попуним.
 
Вријеме извршења
 
Прво и најважније, морате постизати резултате. Без резултата, нове могућности ће се теже појавити и биће вам немогуће да стекнете нове вјештине и искуства потребна за постизање вашег циља. Достављајте резултате из дана у дан. Напоран рад и резултати претходе новим и занимљивим приликама. Друго, пронађите добре менторе и сараднике унутар компаније. Радите са њима, дијелите своје циљеве и тежње. Одлуке о пружању нових могућности, тј. унапређења,  не доноси искључиво ваш надређени. Углавном, на то утичу његов надређени и људи који су на истој позицији, као и ваш надређени. Стратешки изаберите менторе који су на вама битним позицијама, оне на које се угледате, и градите односе са њима. Треће, немојте површно оцјењивати нове могућности на основу титуле коју ћете добити, плате или вашег надређеног. Ако вам се пружи прилика да попуните своје празнине и додатно их проширите, искористите их. Добићетебесплатно образовање и стећи ћете вјештине и искуства која вас чине вреднијим за вашу организацију. Услиједиће накнада. Ако вас мотивише компензација, увијек можете негдје пронаћи сличан положај за више новца.
 
На крају, будите стрпљиви, али не превише. Ваша амбиција биће очигледна онима који контролишу вашу будућост. Рокови компаније нису увијек усклађени са вашим, али компаније не желе да изгубе талентоване људе. Радите са менторима, надређеним и људима који су на нивоу вашег надређеног да бисте изразили своја интересовања. Тактично одавање амбиције уз професионално стрпљење је најсигурнији пут за вас”, предлаже човјек којем је овај рецепт помогао.