Школа новинарства - Анђела Бојић: Шта нам ово младе стеже, да л' су криве нове мреже? :: Semberija INFO ::

 

Школа новинарства - Анђела Бојић: Шта нам ово младе стеже, да л' су криве нове мреже?


Шта нам ово младе стеже, да’л су криве нове мреже?
 
           
Рођена сам те 2007. године, када су друштвене мреже полако, али сигурно поплочавале себи пут, не би ли заузеле битан дио свакодневице у нашим животима. Све до данашњег дана нисам схватила како ће њихов утицај, у најмању руку, бити кобан по младе.

Одрасла сам у породици пуној љубави, а за вријеме мог одрастања, није се много знало о друштвеним мрежама. Дјеца су била заокупирана игром, маштом, и дружењем са својим вршњацима. Одрасле сам гледала како журно иду према свом послу и обавезама које тог дана треба да испуне, а старији људи су углавном вријеме проводили у друштву пријатеља, рјешавали укрштенице, и разговарали. Најљепша сјећања из дјетињства су ми она проведена са баком и дједом, и слушање прича из њихове ране младости. Данас је велико изненађење угледати дијете, посебно адолесцента, како проводи вријеме са својим најближима.

Зашто је то тако, запитамо се често, jер су нове мреже потпуно “исциједиле” и ово мало социјалности у нама. Тужна је чињеница да често можемо да чујемо како се стотине, чак и хиљаде младих живота угаси у периоду од годину дана. А,  разлог је тужан, бизаран и...недопустив. Насиље на интернету. Томе се мора стати на пут. Много је разлога зашто нам друштвене мреже и нису велики пријатељи, а само један у низу јесте и проблем са менталним здрављем.
Данас постоје специјализовани љекари, који нам могу помоћи да се ријешимо тих “лоших навика”, да порадимо на себи, aли посљедице остају.

Опсесија према друштвеним мрежама од стране адолесцената, а махом и дјеце, једног дана ће прерасти у зависност. Спас за то лежи дубоко у нама. Треба да боље упознамо себе, схватимо шта волимо, посветимо се својим хобијима. Кад се то деси, утицај друштвених мрежа на младе ће веома опасти.
 
 
Анђела Бојић II5


 
 
Анђела је ученица другог разреда Средњошколског центра „Михаило Петровић Алас“ у Угљевику, смјер техничар пословне информатике. Одлична је ученица. У слободно вријеме воли да црта, а бави се и спортом. Највише воли поезију, и то стваралаштво Десанке Максимовић.