Отворен Међународни сајам књига у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Отворен Међународни сајам књига у Сарајеву


Јуче је званично је отворен 35. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ САРАЈЕВСКИ САЈАМ КЊИГА 2024. који ће за посјетиоце бити отворен до 22. априла, од 10 до 19 часова.
 
Домаћини сајма, предсједник Програмског савјета Сајма, Ибрахим Спахић, и директор КЈП Центра Скендерија, Едисон Павловић, симболично су подијелити 35 књига првим посјетиоцима Сајма. На Сајму учествује, у свим дворанама Скендерије на површини од 10.000 квадратних метара, 150 издавачких кућа које ће представити 130 нових књига и 175 аутора и промотера на 86 промоција у Босанској кући у дворани ,,Мирза Делибашић".
 
На церемонији отварања 35. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ САРАЈЕВСКОГ САЈМА КЊИГА 2024. обратили су се предсједник Програмског савјета – Ибрахим Спахић, предсједница Друштва писаца БиХ - Јагода Иличић и предсједник жирија за одабир Сајамских награда – предсједник ПЕН центра БиХ - Асмир Кујовић.
-Радује ме да већ у првим сатима сајма имамо више посјетилаца него излагача. То је феномен, јер овај сајам је утемељен и заснован на идеји да се људи друже са књигом, да буду отворени према књизи“, истакао је Спахић.
 
Свечаности отварења присуствовала је федерална министрица образовања и науке Јасна Дураковић.
 
“Међународни Сајам књиге у Скендерији већ дуги низ година једна је од највећих и најпосјећенијих манифестација посвећених писаној ријечи у Босни и Херцеговини и уједно најпрестижнији и најраскошнији излог наше рецентне књижевне и културне продукције, укључујући ту дакако и дјела из свих научних области, као и публикације намијењене образовању дјеце, ученика и студената. Организарори заиста могу бити поносни и на бројност угледних издавача из региона који учествују на овогодишњем Сајму и на разноврсност пропратних програма, од промоција књига, сусрета са ауторима, округлих столова и јавних дебата до изложби и креативних радионица за дјецу и ученике основних школа. И ми из ПЕН Центра Босне и Херцеговине почашћени смо што смо позвани на ову величанствену гозбу писане ријечи и што нам је пружена прилика да се представимо и будемо дио овогодишњег 35. Интернационалног сарајевског сајма књига.“, истакао је предсједник жирија за одабир Сајамских награда и предсједник ПЕН центра БиХ, Асмир Кујовић, на церемонији отварања.
 
„Књига је пут и сапутник, мост који повезује и зближава обале које се другачије не би могле дотакнути. Мало је ствари које је начинио људски ум, а које отварају свјетове и нуде могућност исцјељења. Усамљеност је једна од најраспротрањенијих болести данашњице. Књига нуди пријатељство које се никад не доводи у питање, везу у којој растемо, надилазимо кругове и границе, лијечимо властиту бит и повезујемо се са сличнима. Сајам књига је мјесто на коме се сусрећу људи и књиге“, истакла је Јагода Иличић, предсједница Друштва писаца Босне и Херцеговине.
 
На Сајму ће се славити и Европска конвенција о култури и Свјетски дан књиге и ауторских права.