Вучић стигао у Њујорк, у понедјељак учествује на сједници СБ УН :: Semberija INFO ::

 

Вучић стигао у Њујорк, у понедјељак учествује на сједници СБ УН


Фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)
Извор: Танјуг / РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је у Њујорк, гдје ће у понедјељак представљати Србију на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити представљен редовни шестомесечни извјештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереса о раду УНМИК-а.

У извјештају који је објављен на сајту УН, а који треба да буде размотрен сутра на сједници СБ УН, Гутерес је навео да су, упркос извјесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова остала крхка.

Вучић ће током боравка у Њујорку обавити и низ консултација са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Он је, уочи пута у Њујорк, изјавио да је посебно забринут због те резолуције, јер зна шта то значи и како ће она пореметити односе у региону и најавио да ће се Србија супротставити усвајању резолуције свом својом снагом.

- Не заборавите, то је донијето као одлука једног народа против другог унутар БиХ. Не заборавите да је то питање измјештено из Савјета безбједности у Генералну скупштину противправно, јер то питање припада Савјету безбједности, а не Генералној скупштини - истакао је Вучић.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес је у свом редовном шестомјесечном извјештају о раду Мисије УН-а на КиМ, за период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примјене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбједносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

У октобру прошле године одржана је посљедња редовна сједница Савјета безбједности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтјев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна сједница СБ УН.

Сједница СБ УН одржава се у понедјељак од 10 часова по источноамеричком времену, односно од 16 сати по средњоевропском времену у сједишту УН-а.

У делегацији са Вучићем је и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.