Гоогле кажњен са 250 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

Гоогле кажњен са 250 милиона евра


Француска организација за заштиту конкуренције објавила је данас да је казнила америчку компанију Гоогле са 250 милиона евра због кршења правила Европске уније о интелектуалној својини.

Надзорни орган је саопштио да је Гоогле прекршио четири од седам обавеза које су раније договорене у оквиру споразума о поравнању са појединим великим француским новинским организацијама као што је Франс прес (АФП).

Гоогле према тврдњама регулатора, између осталог, није пружио транспарентне информације француским издавачима, наводи Франс 24, преноси Тањуг.

Америчка компанија се обавезала да неће оспорити одлуку и предложила је низ мјера за отклањање одређених недостатака, додала је француска организација за заштиту конкуренције.

Поједине  новинске организације у Француској су раније покренуле поступак против Гоогле због наводног кршења ауторских права у вези са онлајн садржајима.

Амерички технолошки гигант је 2022. одустао од жалбе на казну од 500 милиона долара због кршења ауторских права и чинило се да је тиме цио спор окончан, али француски регулатор је сада закључио да Гоогле није испунио услове из споразума о поравнању.

(Независне)