:: Semberija INFO ::

 

Ђоковић: Како су пробудили звијер у мени


Foto: Screenshot / YouTube
- Новак Ђоковић, најбољи тенисер свијета свих времена, у великом интервјуу за CBS одговарао је на бројна питања која интересују љубитеље бијелог спорта. Дотакао се млађих играча, говорио је о излизивима емоција и вриштању на терену, сударима са Надалом, Федерером и Алкарасом, депортацији, вакцинацији...

Угостио је Новак Џона Вертхајма у Србији и са њим прошао различите теме. CBS је имао увид у то како Ноле живи и тренира.

А, прије свега, како он размишља.

Примијетили су да је Ђоковић добио поклон са неба у виду менталне снаге.

- То није поклон. То је нешто што долази са радом - исправио је Ђоковић.

Много пута до сада сви су били задивљени Ђоковићевим умијећем да настави даље, да заборави претходни поен.

- Разлика, претпостављам, између момака који умију да буду највећи шампиони и оних који се боре да дођу до највишег нивоа је у способности да не остану предуго у тим емоцијама. За мене је то заиста релативно кратко. Тако да чим то доживим, признајем... Можда, знате, пукнем. Вриштим на терену, шта год да се деси. Али онда сам у стању да се вратим и ресетујем - рекао је Ђоковић, па наставио:

Посебно у тренуцима када сте под тензијом.. Можда изгледам закључано, али вјерујте ми, унутра је олуја. Највећа битка је увијек унутра. Имате своје сумње и страхове. Осјећам то на сваком мечу. Не свиђа ми се овакав начин размишљања који често виђам у спорту. Само размишљајте о позитивним мислима. Буди оптимистичан. Нема мјеста за неуспјех. Нема мјеста за сумње и овакве ствар. То је немогуће. Ти си људско биће.

Некада Ђоковићеве емоције оду у смјеру да поломи рекет или уради нешто слично.

- Нисам поносан на то. И стидим се себе када то радим, без сумње. Али у исто вријеме, знате, прихватам себе као људско биће са маном. Количина притиска и стреса је много већа ако имате публику против себе. Истовремено, заправо више уживам у окружењу гдје, знате, имам добру подршку - констатује Србин.
Нерадо се присјећа и епизоде из Аустралије када је чак и депортован.

- У суштини, имао сам већину свијета против себе. Имао сам такво искуство на тениском терену са публиком која ме можда није бодрила, али никада раније у животу нисам имао ово посебно искуство - каже Ђоковић.

Рекао је да није против вакцине нити за њу, он је само "за слободу избора" када је у питању узимање вакцине или не.
Питао је новинар Ђоковића шта конкретно циља и гађа када удари лоптицу.

- Некада гађам површину новчића, некада пола метра, зависи од момента у мечу и од тактике - каже Ђоковић.
Додао је и како води неку врсту контакта са противницима.

- У тенису нема физичког контакта, али има контакта очима. Некада када сједимо на столици током пауза на великом екрану гледам како пије воду противник, да ли се зноји више него обично. Да ли дубоко дише. Како комуницира са тимом - рекао је Ђоковић.

Присјетио се српски тенисер ситуација у свлачионици пред мечеве са Рафаелом Надалом и психолошких игрица које су се играле.

- Чак и музику коју слуша, знате, чујем у слушалицама. Па знаш, то ме нервира. На почетку каријере нисам схватао како је све то дио сценарија, зар не? Тако да сам се тиме плашио. Али то ме такође мотивише да сам урадим ствари и да покажем да сам спреман, знате? Спреман сам за битку, за рат - рекао је Ђоковић.

Дотакао се и чувеног финала против Роџера Федерера на Вимблдону 2019. године у ком је славио послије огромне борбе, преноси Спутњик.

- Тај меч је био маратон, епски меч против Роџера. Сјећам га се јако добро. Побиједио сам га са 13:12 у петом сету. Када се погледа и статистика види се да је био далеко бољи играч у том мечу у сваком аспекту. Али, ја сам добио меч. И то вам заправо говори да можете да побиједите ако одаберете моменте у којима ћете бити најбољи - каже Ђоковић.
О млађим генерацијама које редовно побјеђује са пуних 36 година...

- Увијек су мотивисани када играју против мене. Мислим да због тога некако пробуде звијер у мени - рекао је Ноле.

Ђоковић каже да је Шпанац најкомплетнији играч ког је у посљедњим годинама видио. Пораз од њега на Вимблдону био је буран, а Ђоковић се посебно осврнуо на тај детаљ.

- Алкарас је најкомплетнији играч којег сам видио посљедњих година. Тај пораз у финалу Вимблдона ме је разбеснио толико да сам морао да освојим све у Америци, што сам на крају и урадио - истакао је Ђоковић.


(Глас Српске)