Knjiga "Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski" promovisana u Ugljeviku: Svjedočanstva o stradanju Srba :: Semberija INFO ::

 

Knjiga "Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski" promovisana u Ugljeviku: Svjedočanstva o stradanju Srba


Za Semberija info: Mladen Vasilić

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je promovisana knjiga  „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ autora protonamjesnika Nemanje Eraka i jereja Branislava Nedića čiji je izdavač “Sinaj” uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Koautor protonamjesnik Nemanja Erak kaže da je ovo djelo nastalo na prijedlogu za kanonizaciju Svetih mučenika zvorničko-tuzlanskih te da ona predstavlja zbir najvećih primjera iz stradanja srpskog naroda i sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske u 20 vijeku.



-Episkop Fotije uputio je prijedlog Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve da se mučenici zvorničko-tuzlanski kanonizuju. Sam taj čin kanonizacije pokazuje da žrtva ovih stradalnika nije uzaludna već da su oni sada naši molitvenici i zastupnici pred Bogom. To je i napisao u uvodnoj riječi episkop Fotije-pojasnio je Erak.

On je naveo da se knjiga sastoji iz dva dijela, od čega prvi dio počinje opisom stradanja pravoslavnih Srba u Dobojskom logoru 1915. godine, te da se završava  stradanjem srpskog nedužnog življa u Sijekovcu 1992. godine.

-U knjizi su pomenuta mnoga imena mučenika ljudi, žena i djece kao i mnogi sveštenici, monasi i monahinje koji su kao pastiri stradali sa svojim narodom od Austrougarske monarhije zatim u vrijeme NDH od ustaških i muslimanskih ruku-rekao je Erak i naglasio da današnje generacije treba da proučavaju na primjerima naših predaka stradalnika koji su gubili glave samo zato što su bili pravoslavni Srbi.



Promociji knjige prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je izrazio zadovoljstvo jer je prva promocija ove knjige u Eparhiji zvorničko-tiuzlanskoj baš u Ugljeviku i zahvalio episkopu Fotiju jer za ovu podmajevičku opštinu kaže da je izrasla u eparhijski Duhovni centar.

-Srpski narod je uvijek spreman da  oprosti sve ono što je preživljavao u prethodnom periodu, u burnoj istoriji i borbi za slobodu ali veoma često se dešava da mnogo toga zaboravimo, a ne bismo trebali zaboravljati ono što su Srbi preživjeli u istoriji-rekao je Perić.

On je podsjetio da su na području opštine Ugljevik u prošlosti bila velika stradanja srpskog naroda, a posebno u Drugom svjetskom ratu,, mjestima Donje i Gornje Zabrđe, gdje je ubijeno više od 300 ljudi i to samo u jednom danu njih više od 200 jer su bili Srbi.

-Ne smijemo zaboraviti sva ova stradanja iz prošlosti našeg naroda. Mi pravoslavci imamo ljubav i dušu Svetosavsku i uvijek smo spremni da oprostimo ali i da živimo sa svim ljudima dobre volje-rekao je Perić.

Umjetnički direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da je ova knjiga svjedoči da je nad Srbima izvršen genocid je su ubijane bebe od nekoliko mjeseci pa do nemoćnih staraca.

-Sebi sam postavio pitanje “zašto se to desilo”. A odgovor je jasan “zato što su pravoslavni Srbi”. A drugo pitanje  “kakav je motiv bio od strane komšija Hrvata i Muslimana da izvrše tako stravičan zločin”. To je po svim definicijama genocid, jer su ubijane bebe od nekoliko mjeseci do nemoćnih staraca, bukvalno se išlo sa ciljem da se zatre jedan narod. Sama tehnika ubijanja govori o specifičnom mentalnom stanju tih ljudi, sa takvom strašću su ubijali da to normalan ljudski mozak ne poima-rekao je Vujević.