RECEPT NEDELjE: JAFA TORTA BEZ PEČENjA :: Semberija INFO ::

 

RECEPT NEDELjE: JAFA TORTA BEZ PEČENjA


Sastojci:

Podloga
- 300 grama mljevenog plazma keksa
- 50 grama lomljenog plazma keksa
- 150 – 200 ml soka narandže
- 70 grama putera.

Fil
- 4 vrećice pudinga od vanilije
- 1 l punomasnog mlijeka
- 200 grama šećera
- 100 grama tamne čokolade za kuvanje
- 180 grama putera.

Glazura
- 200 grama mliječne čokolade
- 180 ml slatke pavlake.

Još je potrebno
- dvije kutije jafa keksa (300 grama)
- oko 150 ml soka narandže (za natapanje keksa).

Priprema:

Prvo kuvati fil. Pomiješati pudinge i šećer i dodati im 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješati. Ostatak mlijeka zagrijati i zakuvati kremu bez grudvica. Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu polovinu kreme i dodati 100 grama čokolade za kuvanje i izmiješati da se čokolada istopi. Površine krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Podloga. Mljevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog plazma keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i puter i zamijesiti smjesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm, to je dovoljno za dvije kutije jafa keksa 4×6 komada)  sa malo mljevenog keksa i rastanjiti podlogu.

Nastavak fila. Kad su filovi prohlađeni, u još mlake filove dodati po 90 grama putera i dobro izmiješati mikserom oba fila. Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo tamni fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previše) pa preko keksa rasporediti i poravanti svijetli fil.

Glazura. U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkom pavlakom i zagrijavati na laganoj vatri, miješajući da se čokolada istopi. Preliti preko svijetle kreme i ostaviti kolač na hlađenje.Obavezno ostaviti kolač da prenoći i držati ga u frižideru.