GARDA „PANTERI“ OBILjEŽILA GODIŠNjICU OSNIVANjA :: Semberija INFO ::

 

GARDA „PANTERI“ OBILjEŽILA GODIŠNjICU OSNIVANjA


Garda "Panteri", specijalna jedinica Vojske Republike Srpske danas je obilježila svoj 32. rođendan. Garda je naime, osnovana na današnji dan 1992. godine i tokom ratnog perioda izgradila je imidž  jedne od najelitnijih vojnih formacija Vojske Republike Srpske.



Program obilježavanja godišnjice formiranja Garde „Panteri“ započet je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima ove  jedinice kao i svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske.
Nakon toga, u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" svečano je otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom "Brčanski zid".



-Hvala vam što ste došli da se zajedno podsjetimo na viteški ratni put Garde „Panteri“. Na ovih 30 panoa prikazane su fotografije koje svjedoče o svim jedinicama koje su branile koridor i koje nam govore kako su Semberci, Krajišnici, Posavci i Majevičani zajednički odbranili Brčko, žilu kucavicu Republike Srpske“, rekao je na ceremoniji otvaranja izložbe Đorđe Krbanjević, sin poginulog pripadnika Garde „Panteri“.



Izložba „Brčanski zid“ svojevrsni je omaž pokojnom fotografu Tomislavu Peterneku iz Beograda koji je tokom rata često posjećivao borce Garde kojom prilikom je nastalo na stotine fotografija.



-Želim reći da sam zadovoljan velikim interesovanjem građana za ovaj događaj. To svjedoči da je Garda „Panteri“ još živa u svom punom kapacitetu. Što se tiče izložbe, pored naše jedinice mogu se vidjeti i sve druge jedinice koje su učestvovale u odbrani Brčkog. U toku su pregovori sa veteranima ovih jedinica da povodom 31. godišnjice akcije „Sadejstvo 93“ u Brčkom napravimo veliku izložbu u okviru koje će biti izložene i fotografije sa ove izložbe“, izjavio je Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“.



Članovi Udruženja su, nakon otvaranja izložbe, u hotelu "Drina" uručili zahvalnice i plakete prijateljima. Zlatna plaketa Udruženja pripala je generalu Budimiru Gavriću. Plaketu Udruženja dobio je direktor "Srbija-gasa" Dušan Bajatović, predsjednik veterana Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Saša Pantelić, načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević te predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

(Semberija info)