BIJELjINA - 31. JAJARIJADA – NASTAVAK TRADICIJE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA - 31. JAJARIJADA – NASTAVAK TRADICIJE



Izvor: Semberija info / I. Gutić

Povodom velikog hrišćanskog blagdana Vaskrsa, JU Centar za kulturu „Semberija“ iz Bijeljine danas je, u saradnji sa SKUD-om „Semberija“, Gradskim pozorištem „Semberija“ i Turističkom organizacijom Grada Bijeljina organizovali 31. Jajarijadu, tradicionalno takmičenje za najljepše i najtvrđe jaje. 



- Koristim priliku da čestitam najradosniji hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom Mir Božji! Hristos vaskrse! Već 31 godinu Centar za kulturu „Semberija“ je domaćin Jajarijade, a na tom nam putu veliku i nesebičnu pomoć pružaju Srpsko kulturno umjetničko društvo „Semberija“, Gradsko pozorište „Semberija“ i Turistička organizacija Grada Bijeljina. Želio bih se zahvaliti svima koji su danas došli ovdje jer su oni glavni pomagači u našem nastojanju da očuvamo tradiciju. Nadam se da ćemo svi zajedno ponijeti lijepe utiske sa današnjeg takmičenja. Neka je sretan Vaskrs svim pravoslavnim hrišćanima uz želju da u ovako lijepom raspoloženju proslavimo još mnogo Vaskrsa“, rekao je Igor Bešlić, direktor Centra za kulturu „Semberija“. 



U takmičenju za najtvrđe jaje učestvovalo je 53. djevojčica i dječaka. Nakon nekoliko desetina duela u finalnom su se sastali Ana Kostić i Dušan Dragutinović, oboje učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine. Ispostavilo se na kraju da je Dušan pobjednik ovogodišnje Jajarijede u kategoriji najtvrđe jaje. Žiri je, na kraju konstatovao da je pobjedničko jaje pravo, prirodno jaje i da je mladi Dragutinović zaslužio titulu najuspješnijeg.

-U šaranju ovog jajeta pomogao mi je stric. Nakon što sam kod kuće sa ovim jajetom pobjedio sve ukućane predložili su mi da dođem danas i učestvujem na Jajarijadi. Tako sam uradio i drago mi je da sam pobijedio“, rekao je Dušan Dragutinović nakon uručenja nagrade.



U izboru za najšarenije jaje učestvovalo je 25 kandidata. Stručni žiri kojim je predsjedavao umjetnik i kustos bijeljinske Galerije, Pavle Golijanin izabrao je tri nabolja, najšarenija jajeta. Tako je treću nagradu osvojila Katarina Simojlović, drugu Aleksa Malović dok je najšarenije jaje imao Vuk Maglajčević, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine.