ODGOVOR NA MOLBU :: Semberija INFO ::

 

ODGOVOR NA MOLBU


Др Ђорђе Лазић
Dana 29.07.2021.godine, na adresu JU Dječiji vrtić„Čika Jova Zmaj“stigla je Molba koju je direktno podnio g. Danijel Perić, odbornik Skupštine grada Bijeljina, broj protokola 2163/21. U priloženoj molbi nije navedena adresa na koju se može uputiti odgovor direktno g. Periću, odborniku Skupštine Grada Bijeljina, te putem javnog saopštenja navedenom i javnosti pružamo decidan odgovor i obrazloženje zbog čega je došlo do donošenja odluke o prestanku realizacije produženog boravka.
Molbom g. Danijela Perića, odbornika Skupštine grada Bijeljina je apelovano da se još jednom razmisli o prestanku realizacije produženog boravka jer se produženi boravak organizuje duži niz godina i u skladu je sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju. U završnom dijelu molbe, navedeno je da u produženom boravku borave djeca prvog i drugog razreda OŠ ,,Sveta Sava'' i da nemamo prava da uskratimo  produženi boravak.
Osnova za donošenje odluke o prestanku realizacije produženog boravka zasnovana je na ograničenjima zakonskih normi i kapaciteta koji proizlaze iz primjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, Krivičnog zakonika Republike Srpske i Ustava Republike Srpske. Nakon uvida u navedene zakonske propise i normi kojima podliježe odgovorno lice i upravni odbor ustanove, zaključeno je da organizacijom produženog boravka nisu ispunjena tri ključna uslova koji predstavljaju mogućnosti za organizaciju produženog boravka, za šta su propisane eksplicitno krivične odgovornosti, a to su:
  1. bezbjednost djece i radnika,
  2. jednaki uslovi i prilike u domenu ostvarivanja prava djece i
  3. kvalitet vaspitno obrazovnog procesa.
Na osnovu prethodno navedenog, upravni odbor je u skladu sa članom 35.Statuta JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina i članom 80. stav 2, Zakona o predškolskom vapitanju i obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 79/15. i 63/20.) donio Odluku o prestanku realizacije produženog boravka u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“  u Bijeljini, broj protokola 2319/21.
Bezbjednost djece i radnika
Dugogodišnja praksa produženog boravka u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ funkcionisala je na način da dva vaspitača odlaze po djecu prvog i drugog razreda u OŠ „Sveti Sava“ i prevode ih kroz dvije među najprometnijim raskrsnicama u Bijeljini, gdje u prosjeku prođe preko hiljadu vozila dnevno (ulice Miloša Obilića i Svetog Save), prelazeći na dva mjesta pješačke prelaze.
Realizacija produženog boravka na ovaj način nije propisana Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Predškolske ustanove mogu, ukoliko zato imaju mogućnosti, organizovati produženi boravak za djecu prve
trijade osnovne škole“, član 24 .stav 2,Zakon o predškolskom vapitanju i obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 79/15. i 63/20).
Odgovorno lice predškolske ustanove ne organizuje i sprovodi dodatne mjere bezbjednosti u učešću djece školskog uzrasta u saobraćaju, član 84. stav 2,Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 63/11). Dodatno, polazeći od osnovne djelatnosti predškolske ustanove koje su definisane članovima 1, 2 i 3, te članom 48. kojim je definisan zadatak vaspitača i članom 84. stav 1. tačka 1.i 2 . kojima je propisana odgovornost direktora ustanove prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, uprava ustanove je procijenila da nema zakonske mogućnosti za organizovanje produženog boravka zbog neispunjavanja kriterijuma bezbjednosti djece i radnika i radnih zadataka vaspitača. Suprotno odluci ,eksponirana je krivična odgovornost odgovornog lica po članu 18.stav 2.- Način  izvršenja krivičnog djela, članu 214.stav 1.- Nepreduzimanje mjera zaštite na radu i član 322.stav 1. - Nesavjestan rad u službi, Krivični zakonik Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 64/2017, 104/2018.-odluka US i 15/2021).
Jednaki uslovi i prilike u domenu ostvarivanja prava djece
Kao što je prethodno navedeno u molbi, produženi boravak se organizovao isključivo za djecu koja pohađaju OŠ „Sveti Sava“. U razgovoru sa roditeljima čija djeca pohađaju osnovne škole „Vuk Karadžić“, „Knez Ivo od Semberije“ i „Jovan Dučić“ došlo se do saznanja da ta djeca nisu imala mogućnost produženog boravka. Razlog za njihovo neučestvovanje u produženom boravku je nemogućnost vaspitača da odu podjecu i dovedu ih u predškolsku ustanovu. Uvidom u ovakvu dugogodišnju praksu produženog boravka  uočena je nejednakost prava djece. Ova nejednakost predstavlja diskriminaciju, a to je direktna povreda ustavnih prava djece i roditelja (Ustav Republike Srpske -  Službeni glasnik Republike Srpske, broj 21/92 – prečišćeni tekst, 28/94, 8/96, 13/96, 15/96, 16/96, 21/96, 21/02, 26/02, 30/02, 31/02, 69/02, 31/03, 98/03, 115/05, 117/05) kao i krivično djelo protiv sloboda i prava građana – Povreda ravnopravnosti građana član 139, Krivični zakonik Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 64/2017, 104/2018 -odluka US i 15/2021). Kao i u prethodnom slučaju, za zakonit rad predškolske ustanove odgovorno lice je direktor član 81. stav 1,Zakon o predškolskom vapitanju i obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 79/15 i 63/20).

 
Kvalitet vaspitno obrazovnog procesa
Po pitanju kvaliteta vaspitnog obrazovnog procesa mora se skrenuti pažnja da nisu ispunjene osnovne norme pedagoških standarda vezanih za prostor u kojem se odvija vaspitno obrazovni proces,član 18.i član 24. stav 6. tačke 1. i 15, Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 79/15 i 63/20). Tačnije, jedan dio djece u produženom boravku godinama je boravio u holu na spratu centralnog vrtića Mali princ, a drugi je bio u prostoru od 15 kvadratnih metara. Dakle, u 2021/2022. školskoj godini za 44 osnovaca nisu ispunjeni propisani pedagoški standardi prostora za vaspitno obrazovni rad kao i uslovi bezbjednosti ako se uzme u obzir da djeca borave u holu na spratu vrtića.
Iskreno se nadamo da će Odluka o prestanku realizacije produženog boravka biti uvažena i prihvaćena od strane roditelja naših osnovaca i šire javnosti jer je potpuno utemeljena na primjeni pozitivnih zakonskih propisa i izraženoj zakonskoj i moralnoj ordgovornosti uprave JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“.

 
S poštovanjem!
 
 
Datum: 04.08.2021.                                                                                                                                                                                                                                                                    
 
                                                                                                       Dr Đorđe Lazić,
                                                                                                      ​direktor