OTVORENA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI


U Bijeljini je danas svečano otvorena ovogodišnja, peta po redu Evropska sedmica mobilnosti, koju Gradska uprava Grada Bijeljina realizuje u saradnji sa devet partnera i 22 sponzora pod sloganom „Mix & Move“, a koja će trajati od danas, 16. septembra do 22. septembra 2022. godine.​

Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje i promovisanje aktivnih načina kretanja i alternativnih prevoznih sredstava.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine istakao je da veoma bitno da se širi svijest koliko je nemotorni saobraćaj značajan za zdravlje, zdravlje duha, ali i ujedno za zaštitu životne sredine.

-Ovo je jedna tradicija koja je dobra i nećemo je prekidati. Zajedno u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, resornim ministarstvom i jedinicama lokalne samouprave, mi smo i prošle godine imali veliki broj zajedničkih akcija i zajedničkim snagama podižemo nivo svijesti. Iduće godine pridružićemo se nekim drugim lokalnim zajednicama koje imaju bicycle – sharing sistem, odnosno  da na jednom mjestu u gradu možete ostaviti biciklo, a kada pređete na drugo isto tako da vas dočeka biciklo, koje ćete moći tokom mjesečne pretplate koristiti“, istakao je gradonačelnik Petrović i dodao da su u skladu sa budžetskim ovirom za tekuću godinu uspjeli završiti radove i otvoriti novu pješačku zonu u ulici Patrijarha Pavla, te da neće stati na tome, jer u planu imaju još veliki broj projekata.

Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazao je da je cilj Evropske sedmice mobilnosti da se promoviše nemotorni saobraćaj, ali i sve one pogodnosti koje on nosi sa sobom.



-Treba staviti poseban akcenat na nemotorni saobraćaj sa posebnim osvrtom na smanjenje upotrebe putničkih automobila u gradovima, što svakako utiče na smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu, ali i na zdraviji način života. Poznato je da su evropski gradovi koji promovišu pješačenje i biciklistički saobraćaj, izuzetno popularniji za život“, istakao je Stanimirović i dodao da je problem u većini gradova, ne samo u RS nego i na Balkanu saobraćajna infrastruktura, odnosno nedostatak biciklističkih staza i traka.

Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS rekao je da grad Bijeljina ima veoma „gust“ saobraćaj, koji je iz godine u godinu sve veći, te da infrastruktura gradu nije na zavidnom nivou, te da ne može taj kapacitet da podrži.

-Vidjeli smo da tokom pandemije virusa korona mogu više da se koriste alternativni vidovi prevoza, kao što su laka električna vozila. Mi smo danas pripremili flajere ispred Agencije za bezbjednost saobraćaja sa izvodima iz zakona, kako ona da se upotrebljavaju, koja su u Evropi u velikoj upotrebi i svi ostali zeleni vidovi saobraćaja. Mislim da će podizanje svijesti o urbanoj mobilnosti u našem gradu konačno da napravi neki mali pomak što se tiče samog saobraćaja“, kazao je Petrović.



Jelica Lubura iz AMS RS rekla je da AMS RS daje svoj doprinos u Evropskoj sedmici mobilnosti u cijeloj Republici Srpskoj,preko auto – moto društava.

-Organizovali smo veliki broj aktivnosti, kao što su takmičenja u vožnji bicikla na poligonima spretnosti, gdje za najbolje obezbjeđujemo nagrade“, kazala je Lubura.

Nikola Karan,predstavnik kompanije za proizvodnju električnih  punjača za električna vozila – „Ep mobile“, rekao je da su širom RS i FBiH do sada postavili 40 punjača za punjenje električnih automobila.



-Evropska sedmica mobilnosti je prilika za  „Ep mobile“ pokaže i dokaže šta smo do sada uradili  i ono što smo postigli. Prema podacima koje ja imam, nemamo mnogo registrovanih električnih vozila. Veoma je bitna infrastruktura da podstakne građane i da ih stimimuliše za kupovinu električnih vozila“, istakao je Karan.

Semberija info