„OKTOBAR JE ROZA BOJE“: PREVENTIVNI PREGLEDI ZNAČE ŽIVOT :: Semberija INFO ::

 

„OKTOBAR JE ROZA BOJE“: PREVENTIVNI PREGLEDI ZNAČE ŽIVOT


U Republici Srpskoj godišnje od karcinoma dojke oboli oko 550 žena, a nešto manje od polovine njih ne uspije da se izbori sa ovom bolešću, zbog čega svakodnevno ukazivanje na činjenicu da je rano otkrivanje maligniteta put do ozdravljenja, mora da bude prioritet svih članova društva – poručeno je na panelu „Oktobar je roza boje“ koji je organizovala Ženska snaga Srpske /ŽSS/.
 
Specijalista ginekologije i akušerstva doktor Darko Marković istakao je da su skupovi poput večerašnjeg idealan način podizanja kolektivne svijesti žena o karcinomu dojke.
 
- Broj novih slučajeva je svake godine u porastu, ali, hvala Bogu, i broj onih koje prežive karcinom dojke je veći. Tu moramo zahvaliti prvenstveno napretku medicine, stručnjacima, naučnicima, ali i ljudima koji organizuju slične panel diskusije. Rak dojke je na prvom mjestu malignih oboljenja kod žena, ali po smrtnosti je najčešći karcinom grlića materice. Svaki čovjek na svijetu može da dobije karcinom dojke, čak i muškarci, zbog čega moramo da shvatimo da je poenta u njegovom ranom otkrivanju, jer je tada izliječenje gotovo sigurno – naveo je Marković.


 
On je pozvao sve žene da jednom godišnje obave ginekološki i ultrazvučni pregled.
 
- Svijest žena o ovoj bolesti jeste podignuta na viši nivo u odnosu na period od prije deset ili dvadeset godina. Međutim, mnoge žene i dalje odlaze doktoru kada je bolest napredovala ili, nažalost, ne odlaze nikako jer se plaše istine. Jedan od načina borbe je uspostavljanje nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma – dodao je Marković.
 
Tridesetšestogodišnja Maša Draganić iz Bijeljine prvi put je sa sugrađanima podijelila iskustvo borbe sa rakom dojke, koje, kako kaže, uspješno traje već sedam godina.
 
- Imala sam metastaze na jetri, plućima, kostima i mozgu. To je neprestana borba, kako fizička, tako i psihička, i upravo zbog toga sam željela da večeras ispričam svoju priču. Ako nakon panela bar pet žena naredne sedmice ode na pregled, učinila sam mnogo – poručila je Draganićeva.
 
Ona je naglasila da je jedan od najvažnijih faktora u procesu ozdravljenja podrška porodice i prijatelja.
 
Prisutnima se obratila i članica Udruženja žena GEA Đuja Pejić kojoj je karcinom dojke dijagnostikovan 2001. godine.
 
- Primijetila sam određene promjene nakon drugog porođaja. Tada nisam ništa znala o ovoj bolesti, suočila sam se sa strahom, neizvjesnošću, ali sam znala da moram da istrajem zbog svoje dvije kćerke. Mnogo su mi pomogla iskustva žena koje su preboljele rak dojke i koje su me posjećivale u bolnici i zato je udruženje poput GEE bilo neophodno osnovati u Bijeljini. Danas smo mi mnogima oslonac i podrška, jer vide da je izliječenje moguće – kaže Pejićeva.


 
Psihoterapeut Vedrana Rakić govorila je o fazama kroz koje prolazi osoba koja sazna da je oboljela od karcinoma dojke.
 
- Od saznanja da imate rak, preko faza liječenja, primanja hemioterapija, a u nekim slučajevima i nakon vraćanja bolesti, u vama se miješaju emotivna stanja – čuđenje, nevjerica, bijes, strah, nada... Međutim, sva ta stanja su normalna, ali treba naučiti kako se nositi i upravljati njima – navela je Rakićeva.
 
Predsjednica Ženske snage Srpske Maja Tasovac rekla je da ŽSS nastavlja da se bavi društveno važnima temama.
 
- Željele smo da ukažemo na važnost prevencije karcinoma dojke i omogućimo ljudima da razmijene iskustva. Smatram da ovakvih tema i razgovora nikada ne može biti previše – istakla je Tasovac.
 
Ženska snaga Srpske, koja djeluje u okviru Republičke stranke Srpske, i prošle godine je obilježila Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, kada je inicirala da preventivni pregledi postanu obavezujući.
 
Rizik oboljenja od raka dojke ima svaka osma žena. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu svake godine od ove bolesti oboli više od dva miliona žena, a umre više od 500.000. Ukoliko se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, oko 90 odsto žena može biti uspješno izliječeno.