Razvojna agencija Grada Bijeljina: PODRŠKA ZA 29 MLADIH PREDUZETNIKA :: Semberija INFO ::

 

Razvojna agencija Grada Bijeljina: PODRŠKA ZA 29 MLADIH PREDUZETNIKA


Razvojna agencija Grada Bijeljina tokom ove godine raspisala je četiri javna poziva putem kojih je privrednike i preduzetnika sa područja grada podržala sa 350 hiljada konvertibilnih maraka. Danas potpisanim ugovorima sa 29 preduzetnika ušlo se u završnu fazu Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje mladih do 35 godina. Na Javni poziv su se prijavila 34 kandidata, ali je njih 29 ispunilo sve uslove poziva.

- Bilo je planirano da putem ovog Javnog poziva nove, mlade preduzetnike podržimo sa 100 hiljada konvertibilnih maraka. Međutim, javio se rekordan broj kandidata pa smo uputili zahtjev Skupštini Grada da nam odobri povećanje sredstava. Na posljednjem rebalansu budžeta tako je i učinjeno pa smo za ovu namjenu dobili još 50 hiljada konvertibilnih maraka. Na taj način su se stekli uslovi da finansijski podržimo sve naše građane koji su ispunili kriterije ovog Javnog poziva. Od 29 mladih većina se bavi zanatskim i usložnim djelatnostima a dobijena sredstva će uložiti u nabavku boljih sredstava za rad i proširenje djelatnosti“, rekao je Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina.



Stefan Petković je inženjer informacionih tehnologija i bavi se razvojem softvera. Sa radošću je primio vijest da je njegov biznis plan zadovoljio uslove predviđene Javnim pozivom.
- Iskreno, nisam se do sada prijavljivao na slične pozive. Nije da nisam imao plana ni razloga, samo nisam imao povjerenja u sistem. Ovaj put sam pokušao i prezadovoljan sam da nije bilo nikakve protekcije. Ono što sam predstavio, to je i ocjenjivano. Dobijena sredstva ću uložiti u novu opremu koja će mi potom omogućiti pružanje nekih novih usluga koje do sada nisam mogao raditi“, rekao je Stefan Petković.



Predsjednik gradske Skupštine, Aleksandar Đurđević je izrazio zadovoljstvo da je ovakav vid institucionalne podrške mladim privrednicima zaživio u Bijeljini. 
- Ovo je već drugi put da se okupljamo ovim povodom. Skupština Grada Bijeljina je uvidjela da je kategorija mladih do 35 godina jedna od najvažnijih čije zapošljavanje treba podržati i evo već dvije godine to radimo. Mislim da se u ovome i ogleda suština bavljenja javnim pozivom jer samo na ovakav sistemski  način možemo pomoći razvoju naše lokalne zajednice“, rekao je Aleksandar Đurđević.

Tokom 2022. godine Razvojna agencija Grada Bijeljina raspisala je Javni poziv za podsticaj razvoja novoosnovanih (start-up) privrednika, Javni poziv za zapošljavanje mladih do 35. godina, Javni poziv za razvoj preduzetnika i Javni poziv za razvoj postojećih malih i srednjih preduzeća na području Grada Bijeljina.


Semberija info - I. Gutić