U BIJELjINI OBILjEŽEN DAN ODBRANE GRADA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI OBILjEŽEN DAN ODBRANE GRADA


Pomenom poginulim borcima u crkvi Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca i cvijeća ispred spomenika poginulim borcima u centru grada, Boračka organizacija grada Bijeljina, obilježila „Dan odbrane grada“. Predsjednik BORS-a Radan Ostojić istakao da je ovo dan kad sjećanja na sudbonosne trenutke srpskog naroda.



-Kraj marta, početak aprila, dešavanja su koja bila uvod u nesrećni rat koji se odvijao na teritoriji bivše BiH. Srpski narod Semberije odbranio je Bijeljinu sudbonosnih dana 1992. godine kada se ratni vihor nadvio nad BiH i time značajno doprinio odbrani Republike Srpske, koja je garant opstanka Srba na ovim prostorima”, rekao je Ostojić i istakao da “pripada generaciji Srba koja je prvi put u istoriji na ovim prostorima stvorila srpsku državu, uz pomoć sloge i jedinstva, i ona samo tako može i da bude očuvana”. 

-Srpski narod treba da ide putem vjere, sloge i jedinstva, da se složimo, umnožimo i obožimo”, poručio je Ostojić. O značaju očuanja mira i slobode, govorio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.



 -Danas smo ovdje da se nakon 32 godine sabiramo na značajne datume iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, u našoj Bijeljini, u slobodnoj Republici Srpskoj. U crkvi smo se pomolili za duše stradalih, onih koji su utkali ono najvrednije u temelje, svoje živote, da bismo mi živjeli u slobodi, slozi i miru, koji moramo da čuvamo”, rekao je Petrović i  pozvao Srbe da istraju u odbrani istine o srpskom narodu u nametnutom ratu, te da o stradanju i slobodarskoj tradiciji uče naredne generacije. Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović podsjetio je da je “31. marta 1992. godine, u večernjim satima, muslimanski ekstremista bacio bombu na kafić Srbija, te da su vrlo kratkom periodu jake muslimanske snage zauzele sve strateške tačke i važne raskrsnice”.



-Bile su postavljene 24 barikade, a pripadnici tzv. Patriotske lige i Zelenih beretki, bili su dobro naoružani. Narod Semberije je uvidio šta se dešava i svi smo, iako nepripremljeni, stali jedan uz drugog. Znali smo da se moramo braniti, da moramo braniti svoj grad i Republiku Srpsku, a u tome smo i uspjeli. Danas odajemo počast saborcima uz obećanje da ih nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Stevanović. Jedan od učesnika odbrane grada, Mirko Blagojević rekao je da su za, kako je rekao, “za tri, četiri dana odblokirali Bijeljinu, a zahvaljujući adekvatnom odgovoru tih i narednih dana, danas imamo slobodu i mir”. Vijence ispred spomenika u centru grada položile su delegacije gradske vlasti, organizacija koje predstavljaju boračku populaciju, Policijske uprave i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, a potom su učesnici obilježavanja Dana odbrane grada posjetili Spomen-sobu poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(Semberija info)