Obilježena 31 godina od formiranja „1. Semberske lake pješadijske brigade“ :: Semberija INFO ::

 

Obilježena 31 godina od formiranja „1. Semberske lake pješadijske brigade“


U organizaciji Gradske boračke organizacije danas je obilježena 31 godina od  formiranja „1. Semberske lake pješadijske brigade“.

Program obilježavanja počeo je parastosom poginulim borcima jedinice u crkvi „Svetog Đorđa“ u Bijeljini, zatim su položeni vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima na Gradskom trgu, a nakon toga usljedila je posjeta spomen sobi poginulih boraca.



Na početku ratnih dejstava „1. Semberska laka pješadijska brigada“ ratovala je vrlo kratko na području opštine Brčko, a nakon toga na  majevičkom ratištu i tu su ostali do kraja odbrambeno-otadžbinskog rata, podsjetio je Milan Lukić, komandant Drugog pješadijskog bataljona „1. Semberske lake pješadijske brigade“.



- Brigada je brojala preko 2.200 boraca, a za vrijeme rata poginulo je 137 boraca kojima smo danas održali pomen, a oko 300 boraca je ranjeno. Veliki broj komandanata brigade je ranjeno, a jedan je nažalost i poginuo. Ipak, onu zonu odgovornosti brigade koju smo dobili odbranili smo uspješno uz relativno male gubitke. Za protivnika smo imali najjači korpus, korpus Armije BiH – Tuzlanski korpus, koji je brojao oko 80.000 vojnika. Bili smo na relativno opasnom pravcu u zahvatu Banj brda i u tom rejonu“, kazao je Lukić.



Tešo Tešić, pripadnik „1. Semberske lake pješadijske brigade“,  drugi bataljon rekao je da je sa 32 godine otišao na ratište, kao i svi njegovi vršnjaci, ali i mlađi.

- To je bilo vrijeme kada smo se odazvali otadžbini, svi su ugasili radne mašine, traktore na njivama ostavili i odazvali pozivu. Tada je bilo nezamisljivo da neko izostane, međutim kako je rat odmicao bilo je i toga, ali na svojim prsima smo izneli to teško vrijeme i breme  te stvorili ovo što imamo danas. Evo sada nakon toliko godina od kraja odbrambeno – otadžbinskog rata mislim da naša kompletna boračka populacija nije dobila pravu zahvalnost i ono što joj pripada“, istakao je Tešić.

Ignjat Đorđić, pripadnik „1. Semberske lake pješadijske brigade“ i član predsjedništva Gradske boračke organizacije rekao je da je od samo početka pa do kraja odbrambeno otadžbinskog rata proveo kao pripadnik „1. Semberske lake pješadijske brigade“ i kazao je da je ratni put ove brigade bio izuzetno težak i specifičan.



- Mi smo prva jedinica formirana na ovim prostorima, kao i u Republici Srpskoj, jer smo mi iz bivše JNA preformirani i promijenili ime, a sastav boraca je ostao isti, ali nam zadaci nisu bili isti. Naši zadacu su tada bili zaštita srpskog naroda i spašavanje jer smo vidjeli šta se dogodilo u Hrvatskoj i Sloveniji i neminovno je bilo da se to dogodi i ovdje. Mi smo učestvovali u nizu operacija, prvo je bila Bijeljina, ali tu je bila zaštita oba stanovništva i nikakva borbena dejstva nismo izvodili. Nakon toga smo otišli u Brčko i tu smo ostali dva mjeseca i bili smo prva jedinica koja je mogla da se pomjeri sa jednog na drugo ratište, jer do tada nije bila formirana „2. Semberska brigada“. Nakon Brčkog smo otišli na Majevicu gdje smo učestvovali u odbrani srpskih sela, a nakon toga smo bili na liniji koja se protezala do Banj brda, takozvana „Otvorena vrata za Semberiju“, rekao je Đorđić.



-  „1. Semberska laka pješadijska brigada“ jedna je od tri Semberske brigade koje su iznijele veliki teret odbrambeno – otadžbinskog rata na našim prostorima. Ovo je način da im se odužimo i da pokažemo zahvalnost i da njihov dug nismo zaboravili, te da slobodu koju su nam oni izvojevali izuzetno cijenimo. Gradska uprava Grada Bijeljina je uvijek tu da obilježi ove datume“, zaključio je Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.


Semberija info - S. Ristanović