Bijeljina dobila dvadeset prevodilaca znakovnog jezika :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina dobila dvadeset prevodilaca znakovnog jezika


Udruženje gluvih i nagluvih regije Bijeljina večeras je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”  organizovalo Svečanu akademiju povodom  Svjetskog dana znakovnog jezika koji se obilježava 23. septembra.

Dubravka Živković Ostojić, osnivač i dugogodišnja predsjednica ovog udruženja, kaže da se više od pedeset godina bori i zalaže da se znakovni jezik uvede i u osnovne škole.



“Ovaj dan je od istorijskog značaja za Srbiju, jer je Srbija prvi put u svojoj istoriji uvela znakovni jezik u obrazovanje djece s oštećenim sluhom. Objavili su i prve udžbenike na znakovnom jeziku. Ja već sedamdeset godina ne čujem gotovo ništa. Zbog toga me raduje činjenica da su odgovorni ljudi u Srbiji konačno shvatili da su svi pokušaji da se pomogne gluvoj djeci i odraslima u ostvarivanju komunikacije bili bezuspješni bez poznavanja znakovnog jezika. Mi ovdje u Bijeljini već godinama obučavamo naše građane znakovnom jeziku. Nastojali smo da i gluve osobe mogu u svim javnim ustanovama ravnopravno obavljati sve svoje poslove kao i drugi građani. Danas ćemo promovisati dvadeset prevodilaca znakovnog jezika, a cilj je da već u narednoj godini Bijeljina ima najmanje trideset prevodilaca znakovnog jezika”, istakla je Dubravka Živković Ostojić, naglasivši da su prevodioci znakovnog jezika neophodni ljudima oštećenog sluha koji svakodnevno dolaze na šaltere Gradske uprave i brojnih drugih javnih ustanova i službi.



U Udruženju gluvih i nagluvih regije Bijeljina trenutno ima oko 280 članova, a sa oštećenim sluhom ima oko hiljadu građana.

Vanja Krtolina je među onima koji su dobili sertifikat za znakovnog prevodioca. Ona kaže da je izuzetno važno da službenici u javnim ustanovama imaju zaposlenog radnika koji poznaje znakovni jezik.



 “To je posebno važno u domovima zdravlja i bolnicama, jer osobe sa oštećenim sluhom treba da dobiju precizna i jasna uputstva od ljekara o liječenju i terapiji. Osobe sa oštećenim sluhom iskazuju ogromnu radost, ukoliko vide da ste voljni da sa njima komunicirate na znakovnom jeziku”, kaže Vanja Krtolina.

(Semberija Info)