Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević: Čestitka povodom Dana Grada Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević: Čestitka povodom Dana Grada Bijeljina


Cijenjeni sugrađani. 

Srećan Vam Dan Grada Bijeljina i srećna Vam osamdeseta godišnjica slobode! 

24. septembar 1943. godine zapisan je u istoriji Semberije kao dan kada je naša Bijeljina prvi put ugledala slobodu nakon više od dvije godine robovanja pod najgori zlom koje je ikada zadesilo našu ravnicu i cijeli svijet.  

Sa vremenske udaljenosti od osam decenija i nakon svega što smo prošli od tada, može nam se desiti da danas slobodu shvatamo olako, kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Ipak, sloboda nije došla sama od sebe, niti je pala s neba. Dužni da se sjećamo svih boraca i žrtava, cijeneći njihove živote koje su dali za slobodu koja i dalje traje. 

I danas postoje totalitarne ideje, koje imaju drugo, naizgled umiveno lice, ali im je svrha ista – gospodarenje svijetom, potčinjavanje naroda, iscrpljivanje prirodnih resursa, izazivanje sukoba među malim nacijama, nametanje drugačijeg načina života. Zato borba za slobodu nikada ne smije prestati. 

Danas je to borba i za biološki opstanak, veći natalitet, zdravu životnu sredinu, bolnice i škole u kojima osoblje zna i voli svoj posao, za saradnju sa svima koji u tome vide šansu za napredak. To je i borba za više posla, srećnu mladost, srednje životno doba ispunjeno zadovoljstvom i uspjesima i borba za dostojanstvenu starost. 

I danas nam treba društvo čiji članovi će poštovati svačiji načina života, uvjerenja, religiju, ali i podržavati i pomagati svoje bližnje. U društvu tolerancije najbolje se razvijaju ekonomija, poljoprivreda, obrazovanje, zdravstvo, sport i sve druge društvene oblasti, jer se energija ne troši na nepotrebne sukobe. Umjesto toga, energija se usmjerava u zdrave društvene tokove, na dobrobit što više ljudi.  

Vrijeme je za sabornost, dogovor o budućnosti, viziju i strategiju, da ne bismo prokockali šansu koju su nam u prethodnim decenijama omogućili naši preci.  

Sloboda naravno ima i svoju cijenu. Naš narod je naučio da podnosi mnoge nevolje u borbi za slobodu, ali i da uživa u njenim plodovima. Na nama je da odlučimo da li ćemo popustiti pod pritiscima koje i trenutno trpimo, ili ćemo nastaviti putem slobode. 

Poštovani sugrađani,  

Danas će sa nama na Svečanoj sjednici Skupštine grada biti i dobitnici gradskih nagrada i priznanja za ovu godinu. Čestitam im i zahvaljujemo na svemu što rade, kako bismo svi živjeli u boljoj lokalnoj zajednici. Dok je ljudi koji se nesebično daju da bi bili uspješni u svom poslu ili humanitarnim i društveno-odgovornim poduhvatima, ovaj grad će imati bolju budućnost.  

 Bijeljino, srećan ti Dan Grada.