ŽENE I PREDUZETNIŠTVO: HRABROST NA DJELU :: Semberija INFO ::

 

ŽENE I PREDUZETNIŠTVO: HRABROST NA DJELU


U Bijeljini je danas održan drugi Sajam ženskog preduzetništva na kojem je 25 žena iz Bijeljine i okoline predstavilo svoje proizvode i usluge. Organizator sajma su Područna privredna komora Bijeljina, Područna zanatsko preduzetnička komora Bijeljina, Gradska uprava Grada Bijeljina, Ženska zadruga i AD „Komunalac“.
-Kao lokalna vlast, snažno smo opredijeljeni za podršku ženskom preduzetništvu što se prethodnih godina ispoljavalo kroz programe podrške samozapošljavanju, programe dodjele podsticajnih sredstava i programe edukacije putem Inovacionog centra za održivi razvoj. Činimo sve da osnažimo ženu u maloj privredi jer smo svjesni brojnih koristi koje će od takvog aranžmana imati i žene kao članovi našeg društva kao i društvo u cjelini“, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Prema riječima Slavice Marković, direktorice Područne privredne komore Bijeljina žensko preduzetništvo u Republici Srpskoj ima veliki potencijal koji još nije prepoznat od strane nadležnih vlasti. Ona je navela primjer Srbije gdje je prije desetak dana objavljen javni poziv za podršku ženama u preduzetništvu za šta je izdvojeno 13 miliona konvertibilnih maraka i izrazila nadu da će uskoro takav odnos prema ženama u malom biznisu zauzeti i nadležni u Republici Srpskoj.

Na današnjem sajmu ženskog preduzetništva svoj angažman u svijetu medija i programe portala „Dešavanja u Bijeljini“ predstavila je Danka Zakić.



-Ovaj sajam je idealno mjesto na kome se može pokazati sposobnost i spremnost žena, da budu stub porodice, da budu majke, žene, domaćice ali i da istovremeno imaju privatni biznis i da uspješno ispunjavaju svoje poslovne i finansijske obaveze. Kao neko ko radi u sferi medija, mogu da govorim i o svom iskustvu i o iskustvima preduzetnica koje kao da uglas kažu da u današnje vrijeme nije ništa lakše biti žena - preduzetnik nego što je to bilo ranije. I dalje je nažalost, birokratija u prvom planu, gledanje “ispod oka” jer “žena je vlasnik”, “šta žena zna”, “njoj je mjesto u kuhinji”... Sa druge strane, uz upornost, želju, volju i ljubav prema poslu moguće je sve to gurnuti u drugi plan i naći podršku u ovom društvu: od iskusnih preduzetnika, u agencijama za pomoć preduzetnicima, početnicima, ženama... Nije lako, moram da priznam ali ono bitnije, nije nemoguće i ovakvi skupovi, sajmovi, razne obuke pokazuju da žene ipak rado preuzimaju “i taj teret na svoja preća” i odlučuju biti“sam svoj gazda“,“izjavila je za „Semberija INFO“ Danka Zakić, vlasnik agencije Internetski portali“Media” i šef redakcije portala „Dešavanja u Bijeljini“.

Svoje proizvode su predstavile Sanja Jović i Željka Đukić koje, u okviru Zanatske radnje „Pemini sapuni“ proizvode dekorativne aranžmane od sapuna, dekoracije od gipsa i dekorativne svijeće. Kažu , zadovoljne su reakcijom tržišta na njihovu ponudu.



-Radimo tri do četiri godine. U početku je to bio povremeni rad kod kuće, nešto kao hobi, da bismo u januaru ove godine registrovali preduzetničku djelatnost. Bilo nam je teško odlučiti se na taj korak ali nam je pomoglo učešće u projektu Inkubator poslovnih ideja koji su organizovali Grad Bijeljina i Fondacija Impakt. U ovom projektu smo dobili prijeko potrebnu stručnu i finansijsku podršku. Nismo se pokajale što smo registrovale svoju privredna djelatnost, možda kajanje postoji samo zbog toga što to nismo ranije uradile jer smo sada „vidljivije“ u sistemu i možemo se uključiti u veliki broj programa podrške malom biznisu“, rekla je Sanja Jović za „Semberija INFO“.

U sklopu sajma održana je panel diskusija na kojoj su učestvovale Vesna Petrović (Fakultet poslovne ekonomije, Bijeljina), Tanja Milinković (Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“), Ankica Todorović (Odsjek za LER i evropske integracije, Grad Bijeljina), Tanja Kojić (agencija „K-Sistemi“) i Vladana Runjevac („Mamasita“). Učesnice panela su, svaka iz svoga ugla, govorile o pozitivnim aspektima ženskog preduzetništva ali su i ukazale na teškoće sa kojima se susreću žene koje se odluče da pokrenu privatni biznis.



Semberija info