Drugarstvo čuvajmo - ljubav njegujmo :: Semberija INFO ::

 

Drugarstvo čuvajmo - ljubav njegujmo


U Republici Srpskoj od drugog do osmog oktobra obilježava se “Dječija nedjelja - nedjelja dječjih prava” pod sloganom “Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”.

Tim povodom danas je u Dječijem vrtiću “Dragan i Zoran” za mališane koji pohađaju ovaj vrtić pripremljeno niz zanimljivih sadržaja, kaže Goran Gašić, direktor ove privatne predškolske ustanove.



“Danas nam je u posjeti Jovanka Vuković, zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske i ona prisustvuje činu zvaničnog otvaranja “Dječije nedjelje”. Naši mališani srednjih vrtićkih grupa pripremili su i prigodan program o temi drugarstva za svoje drugare i za našeg dragog gosta. Planirali smo organizovanje izleta, posjetu institucijama kulture, saradnju sa širom društvenom zajendicom, a sve u cilju jačanja dječjih kompetencija i uticaja na njihov pravilan rast i razvoj, što je jedna od osnovnih aktivnosti i osnovnih zadataka predškolskih ustanova i nas vaspitača”, kaže Gašić, ističući da ovaj vrtić trenutno pohađa 320 mališana, što je gornja granica iskorištenosti kapaciteta.



 “Ovdje su smještena djeca uzrasta od godinu do šest godina, a imamo i grupu đaka u produženom boravku, od prvog do trećeg razreda. Imamo i listu čekanja, jer zbog ograničenih kapaciteta i zakonskih okvira nismo u mogućnosti da smjestimo sve mališane, čiji roditelji bi to željeli. Potreba za predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem sve je izraženija. U Bijeljini je više od pedeset odsto mališana smješteno u privatnim vrtićima. Gradska uprava izdvaja subvencije za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće. Postoje načelni dogovori da se direktna finansijska podrška Gradske uprave usmjeri i privatnim vrtićima”, kaže Goran Gašić.



Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske kaže da je “Dječija nedjelja” najveselija nedjelja tokom cijele godine.



 “Ovo je tradicionalna manifestacija koja je zasnovana na međunarodnim konvencijama. Suština “Dječije nedjelje” je promocija dječjih prava i unapređenje dječjih prava. Ovo je prilika da analiziramo šta smo do sada dobro uradili i šta treba popravljati. Važno je čuti i djecu i njihovo mišljenje o svemu ovome što radimo. Da bismo pratili trendove, moramo se porediti i sa drugima. Pratimo sve ono što se dešava u okruženju. Kada govorimo djeci o dječjim pravima, moramo ih učiti da imaju i obaveze, u skladu sa uzrasnom dobi i njihovim potencijalima. Važno je u ovom vremenu razvijati i humane vrijednosti, kako bi izrastali u zdrave osobe koje će sutra biti nosioci našeg društva. U ovoj godini Ombudsman za djecu Republike Srpske radiće na edukaciji “Škola - prijatelj djece”. Kod najmlađih moramo razvijati drugarstvo, međugeneracijsku solidarnost, razumijevanje i međusobnu podršku”, kaže Jovanka Vuković.

(Semberija Info)