Lokalna fondacija Bijeljina: Dani filantropije u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Lokalna fondacija Bijeljina: Dani filantropije u Bijeljini



U prostorijama hotela „Drina“ u Bijeljini večeras je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova aktivnost se realizuje u okviru manifestacije „Dani filantropije“, odnosno sedmice podizanja svijesti o filantropiji i kulture darivanja za razvoj civilnog društva u BiH koje podržava Vlada SAD-a putem USAID aktivnosti Snaga lokalnog Naša zajednica je naša odgovornost, koju implementira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku lokalnih partnera.

Panelisti na večerašnjoj diskusiji bili su ljudi iz Bijeljine koji se povezuju sa filantropijom kao što su predstavnici velikih fondacija, filantropi pojedinci, predstavnici kompanija koji su dugogodišnji donatori, članovi NVO sektora i korisnici grantova.



Bojan Stojanović, jedan od osnivača Lokalne fondacije Bijeljina kazao je da Bijeljina jedan od pet gradova u Bih u kojoj se realizuje manifestacija „Dana Filantropije“, te da će se u Bijeljini pored  večerašnje panel diskusije održati još jedan događaj i to koncert Marka Luisa, petog oktobra, koji će biti besplatan za sve građane.

- Večeras smo se u okviru panela družili sa  donatorima, aktivistima, filantropima, odnosno ljudima koji žele da pokažu da se samom aktivnošću nas građana može nešto promijeniti. Našim građanima ćemo u četvrtak, petog oktobra, pokloniti koncert Marka Luisa, da se svi zajedno družimo i pokrenemo točkove dobročinstva i davanja, jer mi darujemo koncert, a nadamo se da će građani to da prihvate i uključe u razne aktivnosti Lokalne fondacije Bijeljina“, istakao je Stojanović.



Natalija Cimeša, bijeljinska slikarka i jedna od učesnica panela istakla je da je filantropija način života.

- Nadam se da će večerašnji događaj pokrenuti i druge ljude da daju onoliko koliko mogu. Biti filantrop, odnosno imati ljubav prema bližnjem svome, to je suština i svrha svakog od nas, da se trudimo da budemo bolji nego što jesmo i da pokušamo da uradimo najbolje ono što možemo i da damo najviše od sebe. Kod nas ima filantropa, ali naravno da uvijek može više. Empatija kod nas još uvijek nije umrla i to je pokazatelj da će ovo čovječanstvo sada ići u jednom dobrom pravcu. Naša obaveza je da koliko možemo našoj lokalnoj zajednici damo, da bi ona bila bolja, jer to je jedno opšte dobro, cilj je opšte dobro postaviti ispred pojedinačnog“, naglasila je Cimeša i ovim putem najavila novu akciju koja ima za cilj da svaki osnovac na području grada Bijeljina dobije tablet na poklon.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine rekao je da Gradska uprava Grada Bijeljina podržava rad Lokalne fondacije Bijeljina.

- Lokalna fondacija Bijeljina ističe važnost filantropije kroz kompletan njihov rad. Možemo biti zahvalni prije svega što su iz našeg grada, a i dugujemo veliku zahvalnost ovim mladim ljudima koji su se prihvatili velike društvene odgovornosti da bi pomogli koliko oni mogu. Iz godine u godine biće sve više prepoznatljiviji i sve bitniji u našem gradu. Mi smo tu da takve aktivnosti uvijek podržimo i da zajedno sa njima uradimo što više možemo“, zaključio je Ostojić.


Semberija info - S. Ristanović