Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju: Mališani za drage goste priredili predstavu “Mali prijatelj” :: Semberija INFO ::

 

Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju: Mališani za drage goste priredili predstavu “Mali prijatelj”


U prostorijama Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” mališani su pripremili progodnu predstavu, a pored predstave, za goste su otpjevali pjesmicu za koju su tekst i muziku pripremili zaposleni u Dnevnom centru. Nevena Rankić, rukovodilac Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju istakla je da su se i ove godine potrudili da obogate Međunarodnu nedjelju djeteta.

-Organizovali smo različite radionice i druženja sa djecom iz osnovnih škola i vrtića, a za naše drage goste smo pripremili predstavu pod nazivom “Mali prijatelj”, a na osnovu djela “Mali princ”. Na ovaj način prenosimo i poruku da smo svi na izgled različiti, ali smo u srcu i duši jednaki”, rekla je Rankićeva. Ona je podsjetila da je Dnevni centar počeo sa radom u februaru 2021. godine, te da su zadovoljni i djeca i roditelji.



-Djeca nam svakodnevno dolaze radosna i nasmijana, roditelji nam potvrđuju da mališani jedva čekaju da dođu u centar i druže se sa drugarima. Imamo razne zajedničke radionice, a nastojimo da svakodnevno unapređujemo naše usluge”, pojasnila je Rankićeva. Gost na priredbi bila je i Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu.

-Posjeta Dnevnom centru je posebno zadovoljstvo, jer vidimo da se sa djecom radi, da su djeca zadovoljna, da imaju uslove i mogućnost da pokažu šta mogu, što je i jeste smisao ove socijalne usluge. Iz ugla institucije Ombudsmana za djecu ovo je važno jer djeca ostvaruju svoja prava iz Konvencije UN o pravima djeteta, da nisu diskriminisani, pravo da se druže, da se igraju i budu vidljivi”, rekla je Vukovićeva i rekla da institucija Ombudsmana jako podržava rad ovog Dnevnog centra, kao i Dnevni centar za djecu u riziku i Dnevni centar djece u Otaharinu. Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, takođe je bio gost na priredbi, istakavši da ova posjeta nije ni prva, a svakako ni poslednja.



-U ovu ustanovu i Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju uvijek dolazim s posebnim osjećanjima i kao neko ko je predstavnik našeg grada, mogu reći da možemo biti ponosni na činjenicu da imamo Dnevni centar sa adekvatnim prostorom i stručnim kadrom. Naša dužnost, kao predstavnika institucija, ali i društvene zajednice u cjelini, da se ni jedno dijete, bez obzira na poteškoće u razvoju ili bilo šta drugo,  ne osjeti manje vrijednim, nego da su ravnopravni članovi društva. Skupština grada je u okviru svojih nadležnosti opredijeljenja za apsolutnu podršku Centru za socijalni rad, samim tim Dnevnom centru za djecu sa poteškoćama u razvoju, kao i Dnevnom centru za djecu u riziku”, rekao je Đurđević. Direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić podsjetio je da u Dnevnom centru za djecu s poteškoćama u razvoju imaju oko 20 mališana, a u Dnevnom centru za djecu u riziku, u različitim intervalima, oko 40.



-Sa djecom aktivno rade stručna lica, njih sedmoro, imamo neophodan didaktički materijal, igralište, a sve je prilagođeno potrebama djece. Cilj nam da se djeci omogući adekvatan boravak i napredak, kao i jedna vrsta olakšice i sigurnosti njihovim roditeljima”, rekao je Sofrenić.

Semberija info