BIJELjINA: DJECA IZVELA PRIREDBU O VRŠNjAČKOM NASILjU :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: DJECA IZVELA PRIREDBU O VRŠNjAČKOM NASILjU



I ove godine, u periodu od drugog do osmog oktobra na području Bijeljine se brojnim manifestacijama obilježava „Dječija nedjelja“. Tim povodom, Dnevni centar za djecu u riziku koji djeluje u sklopu Centra za socijalni rad Bijeljina danas je organizovao priredbu koju su izveli štićenici centra. Priredba je inspirisana aktuelnom temom vršnjačkog nasilja gdje su, uz pomoć stručnog osoblja centra njegovi korisnici osmislili jednu učionicu i priču o sasvim običnom školskom času, zatim sukobu između dvojice učenika i raspletu u vidu rezrješavanja takve neugodne situacije. Svoju predstavu su završili stihovima: „Svi treba da znaju šta drugarstvo znači...“.



- Sa velikom željom smo pripremali današnju priredbu i sa velikim nestrpljenjem očekivali današnji nastup. Za neke od ove djece bio je ovo prvi put da izađu na pozornicu, da pred publikom nešto kažu, otpjevaju ili izvedu. Ovdje, u Dnevnom centru za djecu u riziku imamo preko 40 aktivnih korisnika sa kojima provodimo vrijeme prije ili poslije njihovih redovnih školskih obaveza. Zajedno učimo, radimo neke kreativne zadatke, imamo i svoju baštu u kojoj uzgajamo povrće... tako se i rodila ideja na damo doprinos obilježavanju „Dječije nedjelje“ organizovanjem ove priredbe“, izjavila je za „Semberija INFO“ Nevena Jovanović, rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku.



Među onima koji su se odazvali pozivu mališana iz Dnevnog centra bio je i prvi čovjek gradskog parlamenta, Aleksandar Đurđević. On je izrazio zadovoljstvo zbog svega viđenog u ovoj ustanovi a naročito načinom na koji su korisnici centra osmislili i predstavili jedan jako aktuelan društveni problem kakav je vršnjačko nasilje.

- Kancelarija ombudsmena za djecu se često susreće sa problematikom vršnjačkog nasilja i jako mi je drago da su djeca u ovom centru iskoristila svoje talente da upravo ovu temu uzmu za osnovu svoje priredbe. Vršnjačko nasilje jeste ozbiljan problem na koji treba da djelujemo preventivno, kroz edukaciju od vrtićkog uzrasta pa dalje jer, nažalost svjedočimo kakve teške posljedice takvo ponašanje može izazvati. Nakon ove priredbe moram reći da sam zahvalna i osoblju Dnevnog centra za djecu u riziku koje se sa puno ljubavi i profesionalizma odnose prema djeci koja dolaze u ovaj centar“, rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu u RS.


Semberija info - I. Gutić