PORODICA JE DANAS SUOČENA SA BROJNIM IZAZOVIMA :: Semberija INFO ::

 

PORODICA JE DANAS SUOČENA SA BROJNIM IZAZOVIMA



Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina, Savez za djecu, mlade i porodicu Republike Srpske  i Udruženje hraniteljskih porodica „Dječija radost“, organizovali su večeras stručno predavanje pod nazivom “Kako sačuvati mentalno zdravlje porodice”.



Mila Stojanović, dipl. socijalni radnik i sistemski porodični savjetnik, naglašava da su loše socioekonomske prilike jedan od najvećih izazova kojima je danas izložena porodica. 
- Naša socioekonomska situacija dovodi do toga, da su roditelji koliko god bili funkcinalni, prinuđeni da rade mimo osmočasnovog radnog vremena kako bi djeci obezbijedili egzistenciju, a samim tim djeca imaju više prostora za uvođenje nekih loših primjera u svoj život. Moj savjet je da imate povjerenja u svoju porodicu, da sa njom dijelite i dobro i loše, a savjet roditeljima je da trebaju raditi sa svojom djecom, da ih trebaju osluškivati i pustiti da odlučuju zajedno sa njima u nekim važnim situacijama, jer tako će izgraditi odnos povjerenja”, istakla je Stojanovićeva.



Aleksandra Radanović, dipl.psiholog i sistemski porodični savjetnik, istakla je da ne postoji univerzalni recept za očuvanje mentalnog zdravlja porodice, jer je svaka porodica priča za sebe ali da nam samo poznavanje životnih ciklusa može pomoći da ne uđemo u neke disfunkcionalne obrasce.


Semberija info / S. Nikolić