Imamo pravo, dužnost i obavezu da čuvamo Republiku Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Imamo pravo, dužnost i obavezu da čuvamo Republiku Srpsku


Parastosom , prisluženjem svijeća i polaganjem vijenaca, danas je obilježena trideset i prva godišnjica formiranja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina.

Ratomir Draganić, ratni komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srepske istakao veličinu i značaj doprinosa poginulih heroja koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.



“Nikada ne smijemo zaboraviti doprinos koji su dali u stvaranju Republike Srpske. Ujedno danas obilježavamo i 31 godinu od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske. Početkom oktobra 1992. godine, na osnovu naredbe predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ministra unutrašnjih poslova formiran je Četvrti odred Specijalne brigade policije sa sjedištem u Janji i Brčkom, a sve u cilju zaštite teritorija Republike Srpske, zaštite stanovništva, sela i gradova Republike Srpske od muslimanskog agresora. Ne postoji ratište na kojem Četvrti odred Specijalne brigade policije nije bio. Tamo gdje je bilo najteže, od Hercegovine do Krajine, mi smo išli i na tom našem ratnom putu sedamnaest pripadnika odreda je dalo svoje živote, a više od tri stotine ranjavanja smo imali do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kaže Draganić, ističući da se nikada ne smije zaboraviti doprinos hrabrih heroja koji su hrabro poginuli za Republiku Srpsku,  ali , ostaju da vječno žive u srcima svih nas.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, izjavio je tim povodom da je kroz Četvrti odred Specijalne brigade policije prošlo oko šeststo policajaca, te da je njih oko tri stotine bilo ranjeno.



“Naša Specijalna brigade policije tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata imala je oko 1.500 pripandika i oko 144 pripadnika ove brigade dali su svoj život i utkali ga u temelje Republike Srpske. Ovom prilikom podsjetiću vas da su ukupno 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske. Ovo je prilika da im se svima poklonimo i odamo dužnu poštu i pažnju, ali je i prilika da kažemo, da svi vi mi koji smo naslijedili slobodu koja se zove Republika Srpska i koju su nam oni dali, imamo pravo, dužnost i obavezu da čuvamo Republiku Srpsku”.

Najveći faktor destabilizacije BiH je Ustavni sud

Ministar Karan je tom prilikom podsjetio da je i nakon potpisivanja Dejtona i nakon završetka Odbrambeno - otadžbinskog rata trideset i jedan pripadnik policije izgubio život u obavljanju službenih dužnosti, čuvajući Republiku Srpsku.



“Nedavno je ubijen naš policajac u Bijeljini pri obavljanju službene dužnosti Nenad Marković. Republika Srpska je teško bila napadnuta u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu, ali, Republika Srpska je napadnuta i danas, ne samo od jednog građanina Šmita. On odlično zna da nije visoki predstavnik, jer je 20. januara 2021. godine, kada je njemački Bundes kabinet kandidovao Šmita za visokog predstavnika, već 28. januara na svom nalogu Šmit kaže da je to tek početak i da tek treba da ga imenuje Savjet bezbjendosti UN. On je tada znao da nije imenovan i da nije visoki predstavnik. Zbog toga traje cijela ova priča i ujdurma. On je došao na naše područje, a bio je samo kandidovan za visokog predstavnika”, naglasio je ministar Karan, ističući da su svi dosadašnji visoki predstavnici djelovali neustavno u BiH, jer su donosili zakonske regulative, a nisu bili ustavno pozicionirani kao neko ko može donositi zakone.

“Time su najviše urušili ustavnu strukturu BiH, na način da urušavaju ustavnu poziciju Republike Srpske u BiH. Reći ću i nešto u odbranu Šmita. On nije najgori. Ima neko ko je gori od Šmita, a to je svih ovih dvadeset godina Ustavni sud BiH, jer ga Dejtonski sporazum ne prepoznaje kao zakonodavca. Treba ga osporiti kao neustavnog zakonodavca i time ćemo dati najveći doprinos stvaranju stabilne, kakve takve, ove složene BiH”, naglasio je ministar Karan, naglasivši da su i Sud i Tužilaštvo BiH zaduženi da štite dva ključna principa, principe ustavnosti i zakonitosti, odnosno vladavinu prava i pravne države, a djeluju po neustavnim aktima već trideset godina.  Na taj način čine istorijsku grešku urušavanja ustavnog sistema BiH”, istakao je ministar Karan.



Ratni zamjenik komandanta Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Ljubiša Borovčanin izjavio je da je Četvrti odred vrlo brzo nakon osnivanja prevazišao lokalne i regionalne okvire, postavši slika i prilika cijele Republike Srpske.​

“Pripadnici iz cijele Republike Srpske i BiH su bili pripadnici tog odreda. Ratovali su širom Republike Srpske. Borili su se istradali na međama Republike Srpske. Danas se prisjećamo herojskih djela onih koji su položili svooje živote u temelje Republike Srpske”, istakao je Borovčanin.

Semberija Info