BIJELjINA: Potpisani ugovori o stipendiranju najboljih učenika generacije osnovnih i srednjih škola :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Potpisani ugovori o stipendiranju najboljih učenika generacije osnovnih i srednjih škola


Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je danas rješenja o dodjeli stipendija najboljim učenicima generacije osnovnih i srednjih škola.

Pojašnjavajući detalje vezane za oblast stipendiranja, Gradonačelnik je rekao da će ove godine 13 učenika osnovnih i pet učenika srednjih škola biti korisnici stipendija Gradske uprave, te da su iznosi uvećani.
- Umjesto 125, za osnovce je sada predviđeno 150 konvertibilnih maraka, dok je iznos osnovne stipendije za učenike generacije srednjih škola 250 KM, umjesto prošlogodišnjih 240 KM - rekao je Petrović i dodao da je Grad Bijeljina, u želji da promoviše prave vrijednosti, na bilbordima širom grada ovog ljeta prvi put objavio fotografije učenika generacije.
- Postavljanjem bilborda smo rekli da vjerujemo u obrazovanje i ambiciozne mlade ljude, kao odgovor na negativne društvene pojave kojima smo, nažalost, okruženi. Krajnji cilj ovakvog djelovanja je želja da stvorimo bolje društvo za svoje građane, a do toga je moguće doći samo ako društvo ima čvrste temelje i ako je zasnovano na znanju - istakao je Gradonačelnik.

On je rekao da će Grad Bijeljina nastojati da budžetski okvir bude proširen i u budućnosti, između ostalih i onaj koji se odnosi na stipendije. To se odnosi kako na iznos, tako i na broj stipendija.

Osim današnjeg potpisivanja rješenja o stipendijama za osnovce i srednjoškolce, danas je objavljen i konkurs za studentske stipendije u akademskoj 2023/2024. godini. 

Za tekuću godinu u gradskom budžetu je predviđeno oko 400.000 KM za stipendije. U planu je da sljedeće godine izdvajanja budu veća, a da se omogući da za stipendije konkurišu i učenici koji pohađaju odgovarajuće zanate.

Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti je podsjetio da je prošle godine bio raspisan konkurs za stipendiranje 36 studenata, ali je zbog velikog broja studenata koji su ispunjavali uslove, donijeta odluka da svi koji zadovoljavaju uslove konkursa postanu korisnici stipendije.
- U ovom trenutku Bijeljina predstavlja primjer lokalne zajednice koja je obezbijedila najveće iznose stipendija, ne samo u Republici Srpkoj, već i šire - istakao je Stanišić.

Davor Jeftić, otac učenice generacije Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske Nađe Jeftić, je istakao da je izuzetno važno davanja podstreka učenicima na ovaj način.
- Nadam se da je krajnji cilj ovakve politike prepoznavanje budućih stručnjaka, kako bi bili zadržani da svoje karijere grade u svojoj državi - poručio je Jeftić.


GRAD BIJELjINA