Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke :: Semberija INFO ::

 

Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke


Foto: Semberija info
Povodom oktobra – mjeseca borbe protiv karcinoma dojke u prostorijama Služe radiološke i ultrazvučne dijangostike Doma zdravlja Bijeljina, danas su se obavljali besplatni mamografski pregledi građanki.

Jela Aleksić, načelnica službe radiološke i ultrazvučne dijagnostike Doma zdravlja Bijeljina, kazala je da je za danas predviđeno da se pregleda 50 žena koje su poslate na besplatan preventivni pregled od strane porodičnog ljekara i istakla da je karcinom dojke, kao i svi drugi maligniteti u porastu, te apelovla na sve žene da obavljaju preventivne preglede.



 -Kao ljekar godinama pričam o prevenciji karcinoma dojke, ali i o preventivnim pregledima. Jednom mjesečno svaka mlada žena posle dvadesete godine života, pa čak i ranije treba da uradi samopregled. Kada se radi samopregled najbolje bi bilo da to bude deseti dan ciklusa, jer su dojke tada najlakše za pregled i najmanje su pod uticajem hormona i uvijek liče na prošlo pipanje, tako da sve neravnine mogu da se zapamte, a pojavom novih neravnina ide se ljekaru. Jednom godišnje potrebno je da se radi ultrazvučni  pregled dojke, a nakon napunjenih 40 godina i više potrebno je početi sa preventivnim mamografijama, koje se rade na svake dvije godine. Posle četrdesete godine, jednom mjesečno se radi samopregled, jednom godišnje ultrazvuk, a jednom u dvije godine mamograf“, istakla je dr Jela Aleksić i ovim putem apelovala na sve porodične ljekare , da podsjećaju žene koliko je važan pregled dojki, jer prema njenim riječima i u ovom vremenu kod njih dolaze žene sa zadnjim stadijumom karcinoma dojke, a kada dolaze redovno na preglede na vrijeme se sve može otkriti i terapija je mnogo lakša.

Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i šef Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina, rekao je da su svi ljekari porodične medicine imali zadatak da iz svog tima pronađe jednu žena koja je u riziku, starosti od 40 do 60 godina života, koja ima neku pozitivnu porodičnu anemnezu, a da ranije nije radila mamografske preglede, da ga uradi danas.



-Na naš poziv da urade preventivne mamografske preglede do sada se odazvalo 99 odsto žena, a planirano je oko 50 pregleda mamografom za danas. Takođe, napomenuo bih da ovo nije jedina aktivnost koju su zaposleni  u Domu zdravlja Bijeljina obavili u oktobru kao mjesecu borbe protiv karcinoma dojke. Naime u toku protekle nedjelje u saradnji sa organizacijom Inner wheel klub Bijeljina organizovali smo preventivne palpatorne preglede dojki članica ove organizacije, a zatim smo zajedno sa njima i našim medicinskim tehničarima dijelili zdravstveno promotivni materijal.  Ovim putem podsjetio bih sve da ćemo večeras u prostorijama Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina u saradnji sa zaposlenima u biblioteci, kao i sa Udruženjem žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ organzovati predavanje pod nazivom „Prevencija je najbolji lijek“, rekao je dr Vasilić i naglasio da je „gram“ prevencije  vrijedniji i teži nego „kilogram“ liječenja.

Vasilija Kojić, jedna od žena koje su danas obavile preventivni mamografski pregled kazala je da redovno odlazi na preventivne preglede i ovim putem svim ženama poručila da redovno odlaze na njih.



(Semberija info)